14-03-2018
Waterbeweging door de seizoenen heen

Wanneer u op de Deshima Koi website kijkt naar onze faciliteiten, dan valt het u wellicht op dat we een enorme waterverplaatsing in onze vijvers bewerkstelligen.

Lees meer >

Zo hebben we bijvoorbeeld meer dan honderd kuub pompcapaciteit in onze 22 kuubs binnenvijver. Dat is vijf (!) keer de inhoud van de vijver per uur! We zetten dit niet in om de energieleverancier te spekken, maar om de volgende redenen:

  • Een hoge flow zorgt voor weerstand tijdens het zwemmen. De vissen moeten flink bewegen, waardoor de spierontwikkeling verbetert en de body in kwaliteit toeneemt. Een goede body is het allerbelangrijkste onderdeel van het beoordelen van koi.
  • Een hoge flow verbetert de waterkwaliteit. Doordat de door de vissen uitgescheden ammoniak sneller naar de filterinstallatie wordt gevoerd, houden we de gemiddelde concentratie hiervan lager dan in de doorsnee vijver.
  • Een hoge flow voert vaste vuildeeltjes sneller en beter af.
  • Een hoge flow voorkomt stilstaande delen in de vijver, waardoor vuilophoping en rotting hiervan wordt voorkomen.
  • De hoeveelheid flow in de vijvers laten we afhangen van de watertemperatuur en het voerregime. Zie hiervoor het artikel “Voerkeuze Deshima Koi”. Bij koudere temperaturen en weinig voer is de flow lager dan bij hogere temperaturen met veel voer. De pompen die we voor de flow in de vijver gebruiken zijn regelbaar.

Toelichting grafiek.

Op de top van het groeiseizoen staat de capaciteit van de pompen dus ingesteld op 80% van het vermogen. In het voorbeeld van de kleine binnenvijver is dat dus een waterverplaatsing van 112 kuub (80% van 140.000 liter) per uur. Uiteraard gaat hier nog wat vanaf door opvoerhoogte en leidingweerstanden.

Deshima Koi investeert in de hoogste kwaliteit koi die er in Japan te krijgen is. Door een optimale waterkwaliteit, ruimte, hoogwaardig voer, temperatuur, voldoende zuurstof en waterbeweging probeert Deshima Koi Harmelen het maximale resultaat uit de koi te halen. Dat we hier zeer succesvol in zijn, kunt u met uw eigen ogen komen bekijken in Harmelen.

< Lees minder

Water, waterkwaliteit en watersamenstelling de belangrijkste zaken in uw vijver

Ziekteveroorzaker nummer één is met stip een slechte waterkwaliteit of watersamenstelling.

Op deze pagina plaatsen wij artikelen over waterkwaliteit en watersamenstelling. Een oud "Japans" spreekwoord zegt: "Koihouden is water houden. Als je water goed is, is je koi ook goed. Een uitspraak met een grote kern van waarheid.

  • Welke parameters bepalen nu die waterkwaliteit?
  • Hoe zorgt u ervoor dat deze parameters in de veilige zone blijven?
  • Wat betekenen ze eigenlijk?

Door de betekenis en samenhang te zien beleeft u een “eureka” moment en hebt u het veel sneller door als zaken mis dreigen te gaan.


Koi houden is water houden
Als je water goed is, is je koi ook goed. raadpleeg onze kennisbank.
(Her)kent u elke koi?
Elke koi variëteit heeft haar eigen kenmerken, plus-, en minpunten.
Neem gerust contact op
Wilt u meer informatie? Bel met 0348 - 44 5352