De gekweekte koi van Torazo zijn van zéér hoge kwaliteit.

Naam koifarm: Urukawa Yorijo (Torazo)
Naam eigenaar: Kawakami Tsuyoshi
Belangrijkste
Variëteiten: Kohaku (60%), Sanke (30%)
Showa (10%)
Bijzonderheden: Tancho

Regio: Chubu
Provincie: Niigata
GPS coördinaten:
N 37.33484 E 138.83713

Adres:
Uragara, Ojiya-shi
Niiagata 947-0001
www.torazokoi.com
Tel: +81258824178

De gekweekte koi van Torazo zijn van zéér hoge kwaliteit. De productie bedraagt ongeveer 10.000 tosai per jaar, waarvan er 2.000 worden aangehouden tot het volgende voorjaar. 400 (tategoi) hiervan worden niet verkocht maar mogen terug de mudponds in om door te groeien naar nisai. Zo’n 60 stuks hiervan blijven op de farm om door te groeien naar sansai en ouder. Dit betreffen veelal Kohaku, een enkele Sanke en Showa en enkele zéér goede Tancho.

Urakawa Koi Farm is de eigenlijke naam van de Farm.

Torazo is namelijk de voornaam van de eerste generatie Kawakami die vijf generaties terug als tweede of derde zoon zijn eigen familiestamboom moest oprichten. In Japan is het namelijk de gewoonte dat de eerste zoon de bestaande stamboom doorzet, terwijl zijn later geboren broers hun eigen stamboom starten. Tsuyoshi Kawakami, de huidige roerganger, is een vierde generatie kweker. Zijn overgrootvader Chuzo Kawakami, richtte de farm op in 1917 en was daarmee één van de pioniers op het gebied van het koikweken in Niigata. Het begon met de kweek van Kohaku. De zoon van de oprichter, Torakichi, kweekte in de jaren ´20 voor het eerst Sanke, maar het was zijn zoon Hiroshi, die deze variëteit in de late jaren ´40 tot grote hoogte stuwde en de wereldberoemde Torazo Sanke bloedlijn op de koikaart zette. Hiroshi heeft tot zijn dood op de farm rondgelopen, totdat hij een aantal jaren geleden stierf als gevolg van een tragisch verkeersongeval. De Torazo bloedlijn komt voort uit de Yagozen bloedlijn. Een vrouwelijke Sanke en een mannelijke Kohaku uit deze lijn staan aan de basis van de Torazo Sanke, die tot op de dag van vandaag wordt beschouwd als één van de belangrijkste bloedlijnen in Niigata. De klassieke Torazo Sanke staat namelijk aan de basis van de moderne Sanke zoals we die vandaag de dag kennen. Hiervoor is veel nieuw bloed (Matsunosuke, Sadazo) geïntroduceerd om de Sanke verder te verbeteren en tot grotere vissen te transformeren, waardoor je tegenwoordig eigenlijk niet meer over de “zuivere” Torazo Sanke bloedlijn kunt spreken.

Eigenaar Tsuyoshi is een vriendelijke goed Engels sprekende man.

Huidige eigenaar Tsuyoshi is een zeer vriendelijke man, met een goede beheersing van de Engelse taal. Tsuyoshi heeft de aandacht in zijn regeerperiode meer verschoven naar Kohaku en gaat daarmee in feite terug naar de “roots” van de farm. Op dit moment bestaat zo’n 60% van de productie uit deze variëteit. Daarnaast wordt ongeveer 30% Sanke en 10% Showa gekweekt. Ook hier dus vooral Go-Sanke wat de klok slaat. Soms komen daar nog wat Goshiki en Kikusui bij.

De farm bestaat uit vijf koihuizen. Het grootste koihuis bevat zeven vijvers waarvan er drie gevuld zijn met 20.000 en vier met 8.000 liter water. In de grote vijvers zwemt de crème de la crème op het gebied van te koop aangeboden vissen van de leeftijd nisai en ouder. Trek in oktober, na het ikeage-seizoen maar rustig een paar uur uit om hier te komen lekkerbekken. Ook het tategoi- en oyagoihuis met vier bassins van 20.000 liter per stuk is zéér de moeite van een bezoek waard (als je het geluk hebt naar binnen te mogen). Hier brengen de ouderdieren en de beste nisai en sansai vanaf november de winter door. Het tosaihuis bevat zes bassins van 30.000 liter. De tosai worden vanaf half september geoogst en brengen op 22 graden Celsius de winter door waarna ze vervolgens in mei terug de mudponds ingaan, althans diegenen, die in het voorjaar niet verkocht (mogen) worden.

De farm beschikt over een dikke 50 mudponds (in totaal tien hectare) die verspreid liggen over een groot gebied (Ojiya, Katakai en Oguni).

Direct na het naar buiten brengen van de koi in het voorjaar start men met het laten afpaaien van de oyagoi. Het bij elkaar zoeken van geschikte ouderdieren is een essentieel proces. De uitkomst hiervan bepaalt immers de financiële toekomst van de farm. De Kohaku oyagoi komen van Murata, Dainichi, Sensuke en Manzo bloedlijnen, de Showa oyagoi zijn bij Maruju aangekocht. Tsuyoshi gebruikt ongeveer 10 vrouwelijke Kohaku oyagoi, drie vrouwelijke Sanke oyagoi en twee vrouwelijke Showa oyagoi. Elk jaar worden twee à drie nieuwe oyagoi elders aangeschaft. Dit laatste om vooral toch maar nieuw bloed te kunnen introduceren om zo de concurrentie aan te blijven gaan met de andere grote kwekers in Japan. Het aanschaffen van nieuwe oyagoi en het volgen van het daaruit voortkomende nageslacht ervaart Tsuyoshi als het spannendste onderdeel van zijn werk.

Per jaar worden ongeveer tien koppels samengesteld uit de beschikbare oyagoi om voor de productie van dat jaar zorg te dragen. In principe laat men de koi zelf paaien. Mochten de geselecteerde ouderdieren niet uit zichzelf tot paaien overgaan in de daarvoor met paaiborstels geprepareerde bassins, dan worden ze een handje geholpen door kuit en hom af te strijken en dit zelf te vermengen en te verspreiden over de paaiborstels in de bassins. Na enkele dagen kruipen de koilarfjes uit het ei. Ondertussen worden de mudponds voor het jongbroed geprepareerd. Na desinfectie van het water, wordt dit vruchtbaar gemaakt met varkens- of kippenmest. Hierdoor zal veel zweefalg en daarvan levend plankton ontstaan. Het plankton dient als voedsel voor het jongbroed.

Minimaal 3 maal een sembetsu in het groei seizoen

Tussen juni en september vindt in elke mudpond met jongbroed minimaal drie maal een sembetsu plaats, zodat uitsluitend de visjes met de meeste potentie worden overgehouden. Vanaf half september worden dan de visjes geoogst. De gemiddelde lengte bedraagt dan 20 tot 25 centimeter. Op dat moment vindt een laatste sembetsu buiten plaats en mogen de overblijvers naar binnen. Gedurende de winterperiode worden de tosai nog twee à drie maal binnen geselecteerd. De tategoi worden aangehouden om door te groeien, de rest van de overblijvers is voor de verkoop in het voorjaar. Vanaf half oktober worden dan de nisai en sansai geoogst, een spannende tijd voor een kweker. Ook hier worden Tategoi apart gezet om volgend jaar door te groeien in de mudpond. Deze vissen worden pas later op de leeftijd sansai of yonsai verkocht, worden gebruikt in koishows of zelfs als ouderdier. De rest gaat naar het grootste koihuis voor verkoop.

Tsuyoshi won de Grand Championtitels op de 2007 Niigata koishow Nogyosai en op de 2010 en 2012 Ojiya koi Show. Deze laatste show wordt wel beschouwd als de belangrijkste Japanse koishow na de All Japan Combined Nishikigoi Show in Tokyo en ZNA-hobbyisiten show.