De Showa is de laatste van de drie belangrijkste variëteiten uit de Go sanke groep

Showa Sanshoku of kortweg Showa is de laatste van de drie variëteiten uit de Go-Sanke groep. Een Showa is een vis met een zwarte basiskleur en daarop witte en rode patronen. Ondanks het feit dat door minder gevorderde hobbyisten Sanke en Showa vaak door elkaar worden gehaald, is de Showa toch een totaal ander vis dan de Sanke, die een witte basiskleur heeft.

Showa is eigenlijk een eervolle verwijzing naar Keizer Hirohito

De naam Showa verwijst naar een bepaalde periode in de geschiedenis van Japan. Keizer Hirohito (die Keizer Showa werd genoemd) regeerde Japan van 1926 tot en met 1989. Jukichi Hoshino was de eerste persoon die de Showa het levenslicht liet zien door een Ki Utsuri (een zwarte koi met een geel patroon) met een Kohaku te kruisen. De basis voor Showa werd hiermee in 1927 in Niigata gelegd. Tomiji Kobayashi (een hobbyist nota bene) verbeterde de Showa in 1964 aanzienlijk, door een Yagozen Kohaku in de Showalijn te brengen.

Bij Showa, die ook een eigen showklasse vertegenwoordigt, kennen we naast de ene variëteit “Showa Sanshoku” feitelijk maar drie subvariëten. Dit zijn de Hi Showa, een vis waarvan het lichaam met relatief grote hi patronen is bedekt (wat ten koste gaat van het Shiroji), de Kindai Showa (moderne Showa) die weinig sumi, maar veel shiroji heeft en de Maruten Showa, welke wordt gekenmerkt door een los hi patroon op het hoofd (Hinomaru). De rest van de koi binnen deze showklasse noemen we simpelweg Showa.

 

Voor de allerbeste Showa komt u naar Deshima Koi Harmelen

Klik op de onderstaande knop of de foto hiernaast om al onze Showa te bekijken. Wij leveren Showa uit het allerhoogste segment van kwekers als Dainichi en Isa.