De Sanke is één van de drie belangrijkste variëteiten uit de Go sanke groep

De de Taisho Sanshoku of kortweg Sanke is één van de belangrijkste drie variëteiten die behoren tot de zogenaamde Go-Sanke groep. Go-Sanke is een term uit de Edo periode (1806-1868) en betekent “drie eerbare huizen”. Edo is de vroegere naam van Tokyo, waar het shogunaat (en dus de macht) was gevestigd. Deze variëteit is zo belangrijk, dat zij haar eigen showklasse heeft op koishows.

Taisho verwijst naar de Thaisho periode (1912-1926) waarin deze variëteit populair is geworden. Sanshoku betekent “Driekleur”, verwijzend naar de witte basiskleur met daarop rode en zwarte patronen. Sanke is één van de moeilijkst te kweken variëteiten. Ze is begin vorige eeuw onstaan door een Kohaku met een Shiro Bekko te kruisen.

Een echt goede Sanke is zeldzaam

Het vinden van een echt goed exemplaar is moeilijk. Niet alleen moet een Sanke een sublieme Kohaku in zich dragen, daarnaast moet hij ook voorzien zijn van subtiele lakzwarte patronen op de juiste plaatsen op de vis. De combinatie van een goede body, een uitstekende huidkwaliteit voor alle drie de kleuren en een juist patroon is een zeldzaamheid. De kweek van Sanke heeft al vele kwekers tot wanhoop gedreven.

Bij Sanke kennen we naast de ene tot deze showklasse behorende variëteit Taisho Sanshoku feitelijk maar drie subvariëten die ook in de Showklasse Sanke thuis horen. Dit zijn de Aka Sanke welke veel rood bezit (aka betekent rood) wat ten koste gaat van het shiroji (wit), de Tsubaki Sanke met een overvloed aan sumi (zwart) en de Maruten Sanke, welke wordt gekenmerkt door een los hi patroon op het hoofd. De traditionele Sanke is echter het meest populair.

 

Voor de allerbeste Sanke komt u naar Deshima Koi Harmelen

Klik op de onderstaande knop of de foto hiernaast om al onze Sanke te bekijken. Wij leveren Sanke uit het allerhoogste segment van kwekers als NND, Dainichi, Marudo en Kyochan