Omosako, wereldberoemd door zijn Shiro Utsuri

Naam koifarm: Omosako Yorijo
Naam eigenaar: Omosako Takashi

Belangrijkste Variëteiten: Shiro Utsuri (95%), Showa

Bijzonderheden: 30.000 m2 opgroeivijvers 10.000 m2 Tosai

Regio: Chūgoku
Provincie: Hiroshima
GPS coördinaten:
N 34.28128 E 132.57526

Adres:
178, Tochiharacho, Kure-shi,
Hiroshima 737-0922
Tel : +81823338903
Tel : +819082403127
www.omosako.com
omosako@orange.ocn.ne.jp

 

 

 

Omosako wereldberoemd om zijn Shiro Utsuri, maar begonnen met Go-Sanke

Omosako is natuurlijk één van de grote namen als je het over kwekers uit het Zuiden van Japan hebt. Wereldberoemd om zijn Shiro Utsuri, maar net als zo velen begonnen met Go-Sanke. Ryuzu Omosako begon in de jaren vijftig als koi- en goudvissendealer. Het moet tot halverwege de jaren ‘70 hebben geduurd dat deze grondlegger van de huidige Omosako Koi Farm zijn vissen in Niigata kocht en helemaal terugbracht naar het zuiden. Een reis van ruim 800 kilometer over toendertijd slecht begaanbare wegen.

Halverwege de zeventiger jaren trok hij de stoute schoenen aan en begon samen met zijn zoon, de huidige eigenaar Takashi, zelf met het kweken van koi. Takashi was toen begin twintig. Inmiddels wordt het meeste werk op de farm gedaan door de twee zonen van Takashi. Oudste zoon Takayoshi en jongste zoon Takashiro zijn nu de drijvende krachten achter Omosako Koi Farm. Zoals zoveel dealers richtten ze hun pijlen vooral op Go-Sanke, hoewel ook allerlei andere variëteiten werden geprobeerd. Toch was daar altijd die voorliefde voor Shiro Utsuri.

In de jaren ‘80 zagen ze op de Kyoto ZNA show een prijswinnende Shiro Utsuri die hun hart sneller deed kloppen. De vis bleek gekweekt door Sakai Fish Farm (Hiroshima) en eigendom van een particulier. De vis met de naam “Ganso” werd gekocht en legde hiermee de basis voor een bloedlijn die wereldfaam zou oogsten. Omosako besloot zich, mede op aanraden van zijn goede vriend Nogami, uitsluitend op Shiro Utsuri te gaan richten.

Hoewel “Ganso” voor prachtig nageslacht zorgde, werden de vissen niet erg groot. Als ze al boven de 60 centimeter groeiden, kwam het verval snel en bleef er van de pracht weinig meer over. Om dit probleem op te lossen werd een 84 centimeter grote Tatsuma (Yoshida Tatsuma) Utsuri ingekruist. Ook deze vis werd van een particulier gekocht. Oorspronkelijk is deze Tatsuma lijn ook weer voortgekomen uit Oyagoi van Sakai Fish Farm. Uit het nageslacht van Tatsuma zijn een aantal zeer beroemde vissen voortgekomen die op hun beurt weer Oyagoi werden. Enkele voorbeelden zijn de 90+ centimeter grote “Panda”, de 90+ centimeter grote “Godzilla” en de 90+ centimeter grote “Musashi”. Musashi zorgde op de 37e All Japan Show voor een ware sensatie. Deze toen 85 centimeter grote Shiro Utsuri werd “best in size”, iets dat in deze maat eigenlijk alleen voor Go-Sanke was weggelegd.

“Eerst het Sumi, dan de vis”. Het zou zo als een tegeltjeswijsheid bij Omosako Koi Farm aan de muur kunnen hangen. Toch is dit het eerste waar ze naar kijken bij de selecties. Pas als het Sumi goed genoeg is wordt gekeken of de vis qua bouw voldoende in zijn mars heeft om door te mogen naar de volgende selectieronde.

 

 

Neem gerust contact op
Wilt u meer informatie? Bel met 0348 - 44 5352
Gaat u mee naar Japan?
Met Deshima Koi Farm naar Japan, uw droomkoi oogsten.
Het neusje van de zalm
Deshima Koi harmelen levert alleen de allerhoogste kwaliteit koi