01-08-2017
Voerkeuze Deshima Koi Farm

Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat ik van Mike Snaden leerde waar ik op moest letten bij het selecteren van hoge kwaliteit jumbo tosai. Natuurlijk komt dan ook ter sprake wat de die vissen te eten geeft om het maximale eruit te halen.

Lees meer >

Daarop voortbordurend en door veel proberen en ervaring heb ik in de loop der jaren een visie op voer ontwikkelt die ik in dit artikel graag met jullie wil delen. Allereerst heb ik op een rijtje gezet waaraan een goed voer moet voldoen. In volgorde van belangrijkheid zijn dit de volgende zaken....

Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat ik van Mike Snaden leerde waar ik op moest letten bij het selecteren van hoge kwaliteit jumbo tosai. Natuurlijk komt dan ook ter sprake wat de die vissen te eten geeft om het maximale eruit te halen. Daarop voortbordurend en door veel proberen en ervaring heb ik in de loop der jaren een visie op voer ontwikkelt die ik in dit artikel graag met jullie wil delen. Allereerst heb ik op een rijtje gezet waaraan een goed voer moet voldoen. In volgorde van belangrijkheid zijn dit de volgende zaken....

  1. Gezondheid.
  2. Waterkwaliteit.
  3. Huidkwaliteit.
  4. Groei.

Gezondheid

Het is van belang dat een koivoer alle benodigde ingrediënten bevat, waardoor de koi een gezond en lang leven leidt. Anders dan in de consumptiekwekerij, waar het doel is om de vis in zo kort mogelijke tijd zo groot en dik mogelijk te krijgen, is het bij koi vooral van belang dat niets geforceerd gaat, maar dat de vis wel alles wat hij nodig heeft binnenkrijgt en hierdoor maximaal tot bloei kan komen.

Waterkwaliteit

Voer moet het water minimaal belasten. Het is immers de bedoeling dat het voer dient om de vis te laten bewegen en groeien en niet om het water te belasten met onverteerbare stoffen. Vervuild of zwaar belast water stagneert de groei van de vis en kan ziekteverschijnselen tot gevolg hebben. De Netto Eiwit Benutting (NEB: verteerbaarheid) dient dus zo hoog mogelijk te zijn. Een hoge NEB veroorzaakt minder vervuiling, met daartegenover meer rendement voor de vis. Dit kun je bereiken door eiwitten in het voer te stoppen die de koi goed kan verteren. Dit zijn over het algemeen wel de duurdere eiwitten, dus aan goed voer hangt meestal een hoger prijskaartje. Door de betere vertering heb je er echter ook minder van nodig.

Huidkwaliteit

Het buiten proporties snel laten groeien van een koi gaat meestal ten koste van de intensiteit en uniformiteit van de kleur. Natuurlijk willen we graag grote vissen, maar nog belangrijker is, dat de vissen ook mooi blijven. We willen de maximale potentie uit een vis halen, maar dat hoeft van mij niet binnen één of twee seizoenen plaats te vinden. Daarnaast bevat een goed koivoer vitamines, sporenelementen/mineralen en dergelijke die een positieve uitwerking hebben op de huidkwaliteit.

Groei

Als aan de drie bovenstaande voorwaarden is voldaan, is het natuurlijk ook prettig dat de vis goed groeit. Het is eeuwig zonde als een vis die het genetisch in zich heeft om 85 centimeter te worden, maar net de 70 centimeter haalt omdat de omstandigheden in haar leven (waaronder voer) niet optimaal zijn geweest. Goed voer bevat de juiste bouwstoffen die in voldoende mate aanwezig moeten zijn, zodat een goede groei gewaarborgd is.

De uiteindelijke keuze

Na wat omzwervingen, veel testen en monitoren op de vier bovenstaande essentiële punten ben ik uitgekomen op een mix van Saki Hikari Growth (SHG) en ProBites Chlorella (PC). Met deze mix boek ik gevoelsmatig de beste resultaten.

Saki Hikari is voor mij een prachtig basisvoer, waarin alle benodigde voedingsstoffen zitten om de vis maximaal (binnen het acceptabele) te laten groeien, zonder al te sterke vervuiling van het water. De Pro Bites zorgen ervoor dat de vis goed gezond blijft (Chlorella helpt mee aan een hoge algemene weerstand) en dat de huidkwaliteit optimaal blijft gedurende de groeispurts (onder andere door toevoegingen van Kelp en Montmorriloniet klei). De toegevoegde Chlorella heeft daarnaast allerlei positieve eigenschappen waaronder versterking van de darmen (betere vertering), reiniging van het bloed en een antimicrobiële werking.

Vanaf half april breng ik de vijvers in twee weken tijd naar 21 graden Celsius (ongeveer één graad per twee dagen). In die periode begin ik Saki Hikari Growth en Probites Chlorella te voeren in de verhouding 60% SHG en 40% PC. Ik zorg dat er voldoende grote pallets tussen zitten, zodat de vissen van over de 70 centimeter ook voldoende binnenkrijgen ten opzichte van de sneller etende kleinere vissen. Dit voer ik langzaam op naar zo’n tien voerbeurten per dag. Niet alleen om de vissen langzaam te laten wennen aan meer voer, maar ook om de filters de tijd te geven om te groeien. Ik weeg niet precies af hoeveel de vissen krijgen, maar kijk vooral naar het gedrag en de gretigheid waarmee ze het voer accepteren. In juni voer ik de temperatuur op naar 24 graden Celsius. Gedurende het groeiseizoen, zo tussen juni en september voer ik bij met zijderupsen, paardenbloemen en af en toe wat mais. De zijderupsen zijn biologisch gekweekt, dus zonder bestrijdingsmiddelen. Iedere zes a zeven weken stop ik een week met voeren. Hierdoor blijven de vissen gretig en heeft de huid wat tijd om bij te trekken waardoor ook de kleur beter blijft. Tijdens de voerstop kunnen de vissen wat natuurlijk voer uit de vijver tot zich nemen. In september laat ik de temperatuur langzaam zakken naar 21 graden en bouw het voer af. Afhankelijk van de groeiresultaten wil ik het groeiseizoen nog wel eens een maandje doortrekken naar oktober. Begin december tot half december bouw ik de temperatuur af tot omgevingstemperatuur. Het voeren wordt afgebouwd tot nul. Onder de tien graden stop ik geheel met voeren. Ik laat de temperatuur niet onder de zeven graden komen in de winter. Half april begint dan weer het nieuwe seizoen.

Natuurlijk, met alleen voer kom je er niet. De overige condities, als waterkwaliteit, flow, een stressvrije omgeving en dergelijke zullen ook optimaal moeten zijn om gezonde, grote en sterke koi te verkrijgen, maar voer speelt wel een heel belangrijke rol.

Tot slot nog dit. Als “het” niet in de vis zit, komt het er ook niet uit. Hiermee bedoel ik dat je met voer geen wonderen kunt verwachten als het aankomt op kwaliteit. Wel kun je met goed voer de potentie die in de vis zit maximaal naar boven halen. Los van (show)kwaliteit komt gezondheid natuurlijk op de eerste plaats. Ook minder kwalitatief hoogwaardige vissen willen we gezond houden hetgeen in mijn optiek ook voor hen een goed voer rechtvaardigt. Als je dieren houdt, moet je er goed voor zorgen. Mooi of lelijk mag dan geen verschil maken!

Leo de Bruin, augustus 2017

< Lees minder

Via deze pagina brengen wij u het laatst Deshima Koi nieuws

Wij plaatsen hier zowel updates van de koi die in Harmelen op onze farm in de opgroei zwemmen als berichten over de koi die wij in Azukari hebben in Japan. Ook overig relevant koi nieuws wordt hier geplaatst.