31-05-2020
Glas in Lood

Koihuis Deshima verfraaid met schitterende Glas in Lood ramen

Lees meer >

Ons Koihuis nadert haar voltooiing. Werkelijk niets wordt aan het toeval overgelaten. In de vijf binnenvijvers worden de optimale omstandigheden nagestreeft: computergestuurde parameters, omgekeerde osmose, verwarming, high end voeding, optimale filtratie, automatisch gestuurde lichtinval en een klimaatbeheersingssysteem. Hierdoor kunnen onze koi, zorgvuldig geselecteerd uit het hoogste segment in Japan, zich optimaal ontwikkelen.

Qua afwerking is uiteraard gekozen voor een Japanse sfeer. Eén van de blikvangers hierbij zijn de recent geplaatste Glas in Lood ramen met een werkelijk schitterend en imposant eindresultaat. Het kunstwerk is een eerbetoon aan Dainichi Koifarm, waar wij een flink aandeel van onze vissen vandaan hebben gehaald. De Sanke representeert een Grand Champion winnaar uit de jaren 90. Natuurlijk biedt Deshima Koi Harmelen daarnaast ook de beste vissen van andere gerenommeerde kwekers uit Japan.

We zijn ontzettend blij met het eindresultaat. Naarmate de dag vordert verandert het kunstwerk door de gewijzigde lichtinval voortdurend, waardoor het bijna een levend schilderij wordt wat niet snel zal gaan vervelen.

 

Deshimakoi staat synoniem voor hoge kwaliteit showwaardige koi.

< Lees minder
21-10-2017
Deshima Koi Verbouwt (deel 2)

De grote hal op het complex bij Deshima Koi Harmelen is inmiddels leeg. De zes vijf kuubs quarantainevijvers zijn afgebroken en moeten plaats maken voor drie grote uitgroeivijvers. In deze vijvers worden uitsluitend de hoogste kwaliteit tategoi geplaatst.

Lees meer >

 

Deshima Koi verbouwing vordert gestaag

 

Naast de vissen van het “Dainichi Magic Mudpond” project die we willen aanhouden hebben we nog de volgende vissen in azukari, die we half november in Japan gaan bekijken en die ook in de opgroeifaciliteit zullen worden geplaatst:

2 VHQ Nisai Kohaku van Nogami (Nisai)
1 HQ Sanke van NND (Sansai)
1 VHQ Kohaku van Murata (Sansai)
5 VHQ Nisai van Dainichi (Kohaku en Showa) Gold Collection (Nisai)
2 VHQ Kohaku van Sakai Fish Farm (Yonsai)
6 HQ Kohaku van Hoshikin (Nisai)
1 VHQ Showa van Ueno (Nisai)

In de hal komt een klimaatbeheersingsysteem, waarmee licht en temperatuur perfect kunnen worden geregeld. De waterkwaliteit wordt aangestuurd door een computer die door de aansturing met afwisselend osmose- en kraanwater, de perfecte condities gaat bieden om de vissen optimaal tot hun recht te laten komen. Boven de vijvers komt een glazen dak die voor voldoende daglicht moet zorgen. De wand tussen de twee grote, bestaande vijvers en de drie nieuwe uitgroeivijvers komt te vervallen. In het kantoor komt een glazen wand, die uitzicht biedt op de gehele hal. Daarnaast wordt gedacht over een laboratorium en een cursusruimte. Wij gaan u op de hoogte houden van de vorderingen!

< Lees minder
14-10-2017
Deshima Koi Verbouwt (deel 1)

Op het complex van Deshima Koi in Harmelen is een grote verbouwing aan de gang. In de hal waar tot voor kort zes quarantainevijvers stonden van vijf kuub elk, komen nu drie grote groeivijvers.

Lees meer >

Verbouwing in volle gang (deel 1)

Hiermee wordt deze ruimte veel beter benut en wordt straks plaats geboden voor de Dainichi koi uit het “Magic Mudpond Project”. Hiermee worden de omstandigheden waarin we deze zeer hoge kwaliteit koi laten opgroeien nog verder verbetert. We kunnen hier straks de ideale omstandigheden creëren om deze vissen optimaal te laten ontwikkelen door de maximale potentie van deze vissen volledig tot hun recht te laten komen. Lichtkoepels in het dak gaan voor voldoende daglicht zorgen en de watersamenstelling wordt computergestuurd op de ideale waardes gehouden.

De nieuwe vijvers gaan gebouwd worden door Vis- en Vijverland, die dit zien als een prestigeproject waarop ze hun jarenlange vijverbouwervaring kunnen botvieren. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het afbreken van de zes quarantainevijvers. Wij zullen u met regelmatige updates van dit project op de hoogte houden!

< Lees minder
10-09-2017
Schoonheid ontwaakt!

In het voorjaar van 2015 kwam ik vaak bij Dainichi over de vloer. Ik was op zoek naar Go Sanke met een hoge toekomstverwachting. Die vond ik daar en het gevolg was dat ik vrijwel dagelijks op de farm te vinden was. Mijn doel was om deze vissen op termijn te gaan inzetten op Europese Shows en zo mee te dingen naar de grote prijzen.

Lees meer >

Op zoek naar jumbo tatego tosai en/of nisai

Ik had geen haast en hoefde geen onbetaalbare en eigenlijk ook niet te verkrijgen, gefinishte zesjarige vis die al een reeks prijzen in Japan had gewonnen. Nee, ik wilde jumbo tategoi tosai of eventueel nisai, waarvan ik zelf de ontwikkeling kon volgen. Of dat nu in Azukari in Japan of in de uitgroeibakken van Deshima Koi moest gebeuren, daar was ik nog niet helemaal uit.

In het voorjaar van 2015 kwam ik vaak bij Dainichi over de vloer. Ik was op zoek naar Go Sanke met een hoge toekomstverwachting. Die vond ik daar en het gevolg was dat ik vrijwel dagelijks op de farm te vinden was. Mijn doel was om deze vissen op termijn te gaan inzetten op Europese Shows en zo mee te dingen naar de grote prijzen. Ik had geen haast en hoefde geen onbetaalbare en eigenlijk ook niet te verkrijgen, gefinishte zesjarige vis die al een reeks prijzen in Japan had gewonnen. Nee, ik wilde jumbo tategoi tosai of eventueel nisai, waarvan ik zelf de ontwikkeling kon volgen. Of dat nu in Azukari in Japan of in de uitgroeibakken van Deshima Koi moest gebeuren, daar was ik nog niet helemaal uit.

Opgroeifaciliteit Harmelen

In Harmelen had ik alvast twee grote uitgroeivijvers laten bouwen, met de nieuwste en beste technieken die er krijgen zijn, waardoor ik omstandigheden kon creëren die hopelijk de resultaten van de mudponds in Japan konden evenaren. Vissen die naar Nederland zouden komen, kwamen zo in de best mogelijke omstandigheden terecht om het volledige potentieel eruit te kunnen halen, want laten we eerlijk zijn, je hebt het dan wel over kapitale vissen. Daarnaast kijken de kwekers “argwanend” mee. Ze verwachten dat je het maximale zult bereiken met hun topvissen. Jouw resultaten beïnvloeden de gunning voor volgende jaren.

Leo, de stalker

Terug naar de Dainichi Koi Farm. Shigeru begon zich inmiddels af te vragen wat die man in dat blauwe shirtje, die de hele dag op de farm in de weg liep ;-) nou eigenlijk precies van hem wilde. We leerden elkaar beter kennen en ik sprak mijn ambities meermalen uit. Op die manier is het mudpond project, wat u ongetwijfeld niet ontgaan is, ontstaan. Over de resultaten van dit project hebben we al veel geschreven, de nisai Showa en Kohaku ontwikkelen zich fenomenaal (sommigen tikken de 70 centimeter al aan) en maken hun rondjes in Harmelen.

Europese kampioenschappen

Maar dit is niet waar ik het nu over wil hebben. Tijdens de gesprekken met de Dainichi, wees ik hen erop dat ze weliswaar op het hoogste niveau meespeelden in Japan, maar dat dit in Europa zeker niet het geval is. Er zijn nauwelijks vissen van Dainichi die in Europa met de hoogste titel aan de haal gaan op shows. Daar wilde ik verandering in brengen, maar dat betekende wel dat Dainichi hieraan moest meewerken. Om de echte topvissen te verkrijgen kun je met geld namelijk niet concurreren met de welgestelde Aziaten, die bereid en capabel zijn om astronomische bedragen te betalen voor de allerbeste vissen van de farm. Die allerbeste vissen van Dainichi zetten dus nauwelijks vin op Europese bodem.

Gunning is van belang

Toch zou het voor Dainichi natuurlijk een enorme promotie zijn, als hij ook in Europa op het hoogste niveau prijzen zou winnen. Het sleutelwoord is hier dus gunning. Op een gegeven moment bleek dat ik een gevoelige snaar had geraakt. Shigeru nam me mee naar een “geheim” vishuis en toonde me een nakomeling van de beroemde M-Sanke. M-Sanke is een oyagoi die is aangekocht van Sakai Fish Farm en die door Dainichi is gekruist met de eigen Sadazo bloedlijn. De vis die Shigeru mij toonde is hier de beste nakomeling van. Deze nisai Sanke was op dat moment 62 centimeter en droeg de naam Misaki wat “schoonheid ontwaakt” betekent. Ik was op slag verliefd.

Aanschaf

Na een paar onrustige nachten heb ik de knoop doorgehakt en deze vis aangeschaft. Shigeru “eiste” dat deze vis met een groot toekomstpotentieel minimaal nog twee jaar in de beste mudpond mocht doorgroeien en dat deze vis daarna eerst in Japan mocht deelnemen aan enkele koishows. U moet namelijk weten dat Dainichi met Showa en Kohaku hoge ogen gooit op Japanse Shows, maar dat dit met Sanke maar niet wil lukken. Dit bleek ook wel toen we in het voorjaar van 2017 enkele hoge kwaliteit tosai Sanke wilde aankopen, maar die uiteindelijk niet vonden. Echt goede Sanke zijn er bij Dainichi gewoon niet veel.

Hoe gaat dit aflopen?

In oktober 2016 kwam Misaki als sansai in uitstekende conditie uit de mudpond en mat 72 centimeter. In de winter van 2016 op 2017 pakte ze nog drie centimeter, waarna ze eind mei 2017 met haar 75 centimeter weer in de beste mudpond van Dainichi werd uitgezet voor een nieuw groeiseizoen. Toen ik in mei 2017 op de Farm was vertelde Shigeru dat het ouderdier (M-Sanke zelf dus) net was overleden. Hij was zichtbaar aangeslagen, niet in de laatste plaats omdat hiermee mogelijk ook een kans verspeeld werd om ook met Sanke aan de top mee te draaien. Voor mij is hierdoor een extra spannende periode aangebroken.

Hoe zal Misaki in oktober uit de mudpond komen? Zal ze de 85 centimeter barrière al doorbroken hebben? Wat als ze boven verwachting is ontwikkeld? Zou ze hoge ogen kunnen gaan gooien op de All Japan Show in Tokyo? Wil Shigeru haar misschien terugkopen als vervanging van het overleden ouderdier M-Sanke? U begrijpt dat mijn hart vol verwachting klopt. Ik verwacht nog wel een paar slapeloze nachten de komende weken….

Leo de Bruin, Deshima Koi Harmelen

< Lees minder
01-08-2017
Voerkeuze Deshima Koi Farm

Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat ik van Mike Snaden leerde waar ik op moest letten bij het selecteren van hoge kwaliteit jumbo tosai. Natuurlijk komt dan ook ter sprake wat de die vissen te eten geeft om het maximale eruit te halen.

Lees meer >

Daarop voortbordurend en door veel proberen en ervaring heb ik in de loop der jaren een visie op voer ontwikkelt die ik in dit artikel graag met jullie wil delen. Allereerst heb ik op een rijtje gezet waaraan een goed voer moet voldoen. In volgorde van belangrijkheid zijn dit de volgende zaken....

Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat ik van Mike Snaden leerde waar ik op moest letten bij het selecteren van hoge kwaliteit jumbo tosai. Natuurlijk komt dan ook ter sprake wat de die vissen te eten geeft om het maximale eruit te halen. Daarop voortbordurend en door veel proberen en ervaring heb ik in de loop der jaren een visie op voer ontwikkelt die ik in dit artikel graag met jullie wil delen. Allereerst heb ik op een rijtje gezet waaraan een goed voer moet voldoen. In volgorde van belangrijkheid zijn dit de volgende zaken....

  1. Gezondheid.
  2. Waterkwaliteit.
  3. Huidkwaliteit.
  4. Groei.

Gezondheid

Het is van belang dat een koivoer alle benodigde ingrediënten bevat, waardoor de koi een gezond en lang leven leidt. Anders dan in de consumptiekwekerij, waar het doel is om de vis in zo kort mogelijke tijd zo groot en dik mogelijk te krijgen, is het bij koi vooral van belang dat niets geforceerd gaat, maar dat de vis wel alles wat hij nodig heeft binnenkrijgt en hierdoor maximaal tot bloei kan komen.

Waterkwaliteit

Voer moet het water minimaal belasten. Het is immers de bedoeling dat het voer dient om de vis te laten bewegen en groeien en niet om het water te belasten met onverteerbare stoffen. Vervuild of zwaar belast water stagneert de groei van de vis en kan ziekteverschijnselen tot gevolg hebben. De Netto Eiwit Benutting (NEB: verteerbaarheid) dient dus zo hoog mogelijk te zijn. Een hoge NEB veroorzaakt minder vervuiling, met daartegenover meer rendement voor de vis. Dit kun je bereiken door eiwitten in het voer te stoppen die de koi goed kan verteren. Dit zijn over het algemeen wel de duurdere eiwitten, dus aan goed voer hangt meestal een hoger prijskaartje. Door de betere vertering heb je er echter ook minder van nodig.

Huidkwaliteit

Het buiten proporties snel laten groeien van een koi gaat meestal ten koste van de intensiteit en uniformiteit van de kleur. Natuurlijk willen we graag grote vissen, maar nog belangrijker is, dat de vissen ook mooi blijven. We willen de maximale potentie uit een vis halen, maar dat hoeft van mij niet binnen één of twee seizoenen plaats te vinden. Daarnaast bevat een goed koivoer vitamines, sporenelementen/mineralen en dergelijke die een positieve uitwerking hebben op de huidkwaliteit.

Groei

Als aan de drie bovenstaande voorwaarden is voldaan, is het natuurlijk ook prettig dat de vis goed groeit. Het is eeuwig zonde als een vis die het genetisch in zich heeft om 85 centimeter te worden, maar net de 70 centimeter haalt omdat de omstandigheden in haar leven (waaronder voer) niet optimaal zijn geweest. Goed voer bevat de juiste bouwstoffen die in voldoende mate aanwezig moeten zijn, zodat een goede groei gewaarborgd is.

De uiteindelijke keuze

Na wat omzwervingen, veel testen en monitoren op de vier bovenstaande essentiële punten ben ik uitgekomen op een mix van Saki Hikari Growth (SHG) en ProBites Chlorella (PC). Met deze mix boek ik gevoelsmatig de beste resultaten.

Saki Hikari is voor mij een prachtig basisvoer, waarin alle benodigde voedingsstoffen zitten om de vis maximaal (binnen het acceptabele) te laten groeien, zonder al te sterke vervuiling van het water. De Pro Bites zorgen ervoor dat de vis goed gezond blijft (Chlorella helpt mee aan een hoge algemene weerstand) en dat de huidkwaliteit optimaal blijft gedurende de groeispurts (onder andere door toevoegingen van Kelp en Montmorriloniet klei). De toegevoegde Chlorella heeft daarnaast allerlei positieve eigenschappen waaronder versterking van de darmen (betere vertering), reiniging van het bloed en een antimicrobiële werking.

Vanaf half april breng ik de vijvers in twee weken tijd naar 21 graden Celsius (ongeveer één graad per twee dagen). In die periode begin ik Saki Hikari Growth en Probites Chlorella te voeren in de verhouding 60% SHG en 40% PC. Ik zorg dat er voldoende grote pallets tussen zitten, zodat de vissen van over de 70 centimeter ook voldoende binnenkrijgen ten opzichte van de sneller etende kleinere vissen. Dit voer ik langzaam op naar zo’n tien voerbeurten per dag. Niet alleen om de vissen langzaam te laten wennen aan meer voer, maar ook om de filters de tijd te geven om te groeien. Ik weeg niet precies af hoeveel de vissen krijgen, maar kijk vooral naar het gedrag en de gretigheid waarmee ze het voer accepteren. In juni voer ik de temperatuur op naar 24 graden Celsius. Gedurende het groeiseizoen, zo tussen juni en september voer ik bij met zijderupsen, paardenbloemen en af en toe wat mais. De zijderupsen zijn biologisch gekweekt, dus zonder bestrijdingsmiddelen. Iedere zes a zeven weken stop ik een week met voeren. Hierdoor blijven de vissen gretig en heeft de huid wat tijd om bij te trekken waardoor ook de kleur beter blijft. Tijdens de voerstop kunnen de vissen wat natuurlijk voer uit de vijver tot zich nemen. In september laat ik de temperatuur langzaam zakken naar 21 graden en bouw het voer af. Afhankelijk van de groeiresultaten wil ik het groeiseizoen nog wel eens een maandje doortrekken naar oktober. Begin december tot half december bouw ik de temperatuur af tot omgevingstemperatuur. Het voeren wordt afgebouwd tot nul. Onder de tien graden stop ik geheel met voeren. Ik laat de temperatuur niet onder de zeven graden komen in de winter. Half april begint dan weer het nieuwe seizoen.

Natuurlijk, met alleen voer kom je er niet. De overige condities, als waterkwaliteit, flow, een stressvrije omgeving en dergelijke zullen ook optimaal moeten zijn om gezonde, grote en sterke koi te verkrijgen, maar voer speelt wel een heel belangrijke rol.

Tot slot nog dit. Als “het” niet in de vis zit, komt het er ook niet uit. Hiermee bedoel ik dat je met voer geen wonderen kunt verwachten als het aankomt op kwaliteit. Wel kun je met goed voer de potentie die in de vis zit maximaal naar boven halen. Los van (show)kwaliteit komt gezondheid natuurlijk op de eerste plaats. Ook minder kwalitatief hoogwaardige vissen willen we gezond houden hetgeen in mijn optiek ook voor hen een goed voer rechtvaardigt. Als je dieren houdt, moet je er goed voor zorgen. Mooi of lelijk mag dan geen verschil maken!

Leo de Bruin, augustus 2017

< Lees minder
20-07-2017
Fortune Cookie

Gaat u mee op reis? Lees hieronder het verslag van de belevenissen van Deshima Koi in het late voorjaar van 2017. Een reis langs de beste tategoi van Dainichi, Nogami, Kyochan en Odakan. Een reis met voor- en tegenspoed. Klik op "Lees meer" en lees snel verder.

Lees meer >

Op naar Japan

Gaat u mee op reis? Lees hieronder het verslag van de belevenissen van Deshima Koi in het late voorjaar van 2017. Een reis langs de beste tategoi van Dainichi, Nogami, Kyochan en Odakan. Een reis met voor- en tegenspoed.

Na de Ōgata renkyū (Gouden Week) richting Niigata

Aangezien het erg lastig is om in mei afspraken te maken met verschillende kwekers, kon ik pas vrij laat de tickets boeken naar Japan. Duidelijk was dat we zo kort mogelijk ná de Ōgata renkyū (Gouden Week) richting Niigata wilden, omdat dan het tosai seizoen start en Deshima Koi Harmelen uiteraard graag op de eerste rij wil zitten. Ōgata renkyū betreft een serie van feestdagen die plaatshebben in de eerste week van mei. Eén van deze dagen betreft heel toepasselijk “Showa” dag. Niet verwijzend naar de zo geliefde koivariëteit maar naar de regeerperiode van keizer Hirohito (keizer Showa) die Japan regeerde van 1921 tot 1989. Andere feestdagen in die week zijn Kenpō kinenbi (dag van de grondwet), Midori no hi (dag van de groene natuur) en Kodomo no hi (kinderdag). Dat hebben we geweten.

In deze week van mei trekken de Japanners de wijde wereld in bleek het onmogelijk om nog een rechtstreekse vlucht naar Japan te boeken. Heen zouden we noodgedwongen via Shanghai vliegen. Noodgedwongen met recht. Mag ik u ten zeerste afraden om dit ooit zelf te proberen? De bureaucratie is daar tot kunst verheven. Veel te laat kwamen we door allerlei controles heen, waardoor van de overstaptijd van vier uur, slechts een kwartier overbleef voordat de incheckbalie van JAL dicht ging. In dit kwartier moesten we terugrennen om alsnog onze koffers van de bagageband te halen omdat, ondanks het nadrukkelijk aangeven van de KLM, deze niet automatisch werden doorgestuurd. Enfin, ik zal u de details van onze 27 uur durende reis verder besparen, alles voor de goede zaak zullen we maar zeggen…

Deshima Koi Harmelen

Het reisgezelschap bestaat uit initiatiefnemer Leo de Bruin, eigenaar van Deshima Koi. Ikzelf vertegenwoordig KoiToday. Met Leo werk ik al langere tijd samen waarbij me opvalt hoe mooi we elkaar elke keer aanvullen. Last but not least vult Tiebo Jacobs van KoiQuestion het gezelschap aan. Samen vormden we een ijzersterk trio, dat met een schat aan informatie is thuisgekomen. Met KoiQuestion ben ik, zoals u vast wel via sociale media hebt vernomen, een duurzaam samenwerkingsverband aangegaan met als doel kennisdeling op het gebied van koi. Cursussen zullen bijvoorbeeld in het vervolg onder de gezamenlijke vlag van KoiToday en KoiQuestion worden georganiseerd.

De doelstelling is ambitieus, we gaan voor de BESTE tosai

Het doel van deze reis is om te proberen de beste tosai van 2017 te bemachtigen en om de banden met de kwekers waaraan Deshimakoi gerelateerd is verder te versterken. Daarnaast wilden we in samenwerking met de kwekers in Niigata plannen smeden voor de toekomst, op het gebied van samenwerking, kennisdeling en verslaggeving. We zullen u via de verschillende websites, sociale media en bladen van interessante artikelen gaan voorzien.

Dainichi “magic mudpond” project

Over het Dainichi “magic mudpond” project hebt u al ontzettend veel kunnen lezen. In 2016 zijn een 25-tal hoge kwaliteit en een vijftal zeer hoge kwaliteit tosai in één van de betere mudponds van Dainichi doorgegroeid naar nisai. De schitterende resultaten hiervan vindt u op de facebookpagina en website van Deshima Koi (www.deshimakoi.nl). 2016 was hiermee een zeer succesvolle try-out. Nisai van soms over de 60 centimeter, met een body en huidkwaliteit om je vinger bij af te likken. Een aantal van deze vissen zwemmen in de opgroeifaciliteiten van Harmelen, de rest is verkocht. Van de aangehouden vissen willen we bekijken wat deze relatief nieuwe bloedlijnen op langere termijn gaan doen. De resultaten zijn tot op heden veelbelovend. Hiermee stop de ambitie van Leo echter niet. Dit jaar wil hij de zaken nog serieuzer gaan aanpakken en de kwaliteit, voor zover dat mogelijk is, nog verder opschroeven. Dit is méér dan het meebrengen van een zak geld. Hiervoor zul je een uitstekende relatie met de kwekers moeten opbouwen. Het primaire doel is niet om deze vissen te verkopen, maar om kennis op te doen en voor het erepodium op de Europese shows te gaan strijden.

Nogami, kleinere oogst maar wel eerste keus

Nadat we eerst bij Dainichi afspraken hebben gemaakt, gaan we bij Nogami op de koffie. Een vreselijk lieve familie die ons na een hartelijk weerzien uitnodigen in huis om koffie te drinken. Chicara vertelt ons dat de kweek het afgelopen jaar niet helemaal goed is gegaan. In plaats van de gebruikelijke 250 hoge kwaliteit tosai gaan er nu “slecht” 150 de mudpond in om door te groeien naar nisai. Wel wordt in de eerste welkomszin direct medegedeeld dat Leo de eerste twee tosai mag selecteren als compensatie voor de twee Nisai die vorig jaar als mannetje uit de mudpond kwamen. Helaas mag het spul die dag nog niet de mudpond in, omdat het een relatief koud voorjaar is dit jaar. Een week later, nadat de temperatuur meerdere dagen boven de 25 graden Celsius is geweest, krijgen we echter een uitnodiging van Nogami om de twee vissen te selecteren.

Eén van deze vissen heeft Nogami persoonlijk aangewezen, omdat hij dit de beste van dit seizoen vond. Zelf hebben we nog een tweede geselecteerd uit de 150 hoge kwaliteit tosai Kohaku. Nogami vraagt ons of we het leuk vinden om de vissen naar de mudpond te brengen en daar los te laten. Zeker weten! Onze twee kohaku worden in een bak op de pick-up truck gezet. We verwachten dat nu de overige 148 vissen gevangen zouden worden en hetzelfde lot zouden ondergaan. Dit blijkt echter niet het geval, omdat deze nog stuk voor stuk gemeten en op de foto moeten voor de certificaten. Vader en zoon Nogami gaan dus speciaal voor Deshima Koi Harmelen twee visjes in de mudpond uitzetten. Hoe lief is dat? Aan Leo de eer om ze persoonlijk los te laten. Hierna gaan we nog even door naar Marudo, waar het hele team razend druk is met het voorbereiden van de tosai die de komende dagen uitgezet gaan worden in de mudponds.

Dainichi vervolg

De volgende dag gaan we naar Dainichi om de tosai van dit seizoen te bekijken. Om de mudpond te vullen zullen we zo’n 25 stuks nodig hebben. Niet meer omdat dit ten koste gaat van de ontwikkeling, maar ook niet minder, omdat de vissen dan schuw zullen zijn en minder zullen eten. Elke mudpond heeft zo een door de jaren heen ontwikkelde, optimale bezetting. Voor de mudpond van leo ligt dat op ongeveer 25. Leo wil dit jaar echter uitsluitend de “very high quality” tosai. Dit getuigt van een enorme lef, omdat de keuze hierin beperkt is en de aankoopbedragen zéér hoog. De vraag overstijgt helaas nu eenmaal vele malen het aanbod. Uit met name andere Aziatische landen is er veel vraag naar de beste vissen. Daarnaast gaat dit met grote risico’s gepaard. Vissen kunnen verloren gaan of mannelijk blijken te zijn. De garanties bij Dainichi zijn hierin, in tegenstelling tot vele andere kwekers, beperkt. Shigeru geeft veelvuldig aan dat het kopen van een tosai te vergelijken is met een “fortune cookie”, je weet niet of de verwachtingen waargemaakt kunnen worden.

Tijdens een etentje die avond met Shigeru vertelt deze dat oyagoi (ouderdieren) gemiddeld ongeveer vier jaar optimaal nakomelingen produceren. In de twee jaar daarna wordt de productie minder, waarna de ouderdieren met pensioen gaan. Deze pensionarissen blijven daarna tot hun dood op de farm. Shigeru kan het niet over zijn hart verkrijgen om ze na hun productieve leven af te danken. Overigens is op deze dag juist het beroemde ouderdier M-Sanke overleden, een vis waarvan veel nakomelingen over de gehele wereld rondzwemmen. Uiteindelijk gaan van de totale kweek per jaar 2.000 tosai terug de mudpond in. Daarnaast gaan ook nog 400 nisai de mudpond in, maar hiervan is ongeveer 75% klantvis. Het mag duidelijk zijn dat de resterende ongeveer 100 stuks, de absolute top betreffen, die op de veilingen het meeste moeten opbrengen. Uit deze 100 stuks komen ook de eventuele toekomstige ouderdieren.

Om al deze vissen te huisvesten gedurende het groeiseizoen zijn ongeveer 190 mudponds in gebruik. Het kweken, selecteren en onderhouden van deze vissen zorgt ervoor dat de negen medewerkers van Dainichi het gehele jaar door hun handen vol hebben. Uiteraard proberen we Shigeru weer uit te dagen. “Waarom winnen jouw koi nooit een Grand Champion titel op een Europese show?” Het antwoord weten we natuurlijk al. De Aziatische markt is veel meer bereid om zeer hoge bedragen neer te tellen voor de absolute top. “Waarom gun je ons niet een paar echte topexemplaren, zodat je ook in Europa in één adem genoemd wordt met Sakai en Momotaro?” De kwaliteit is er, dat zagen we afgelopen jaar weer op de All Japan Show. Shigeru lijkt hier gevoelig voor. Moet hij nee verkopen tegen iemand die zijn nek durft uit te steken om topvissen naar Europa te halen, of kiest hij voor de “korte termijn Yens”. We hopen hem hiermee te prikkelen om een stapje harder te lopen gedurende de selecties voor Deshima Koi. Of dat gelukt is moet de komende jaren duidelijk worden, wanneer de Tosai de leeftijd van Yonsai/Gosai bereikt hebben.

We beginnen de komende dagen vol goede moed aan de selecties. Op een gegeven moment blijkt het een onaanvaardbaar risico te zijn om een dusdanig groot aantal van de beste tosai aan te schaffen. Het gebrek aan garanties maakt het een onverantwoordelijk avontuur. Leo is gedwongen de stekker eruit te trekken. In overleg met Shigeru besluit Leo uiteindelijk om uitsluitend de vijf allerbeste vissen die we de afgelopen dagen hebben geselecteerd aan te kopen. Een moeilijk maar in onze ogen verstandig besluit. De vijf tosai die het moeten gaan doen zijn drie Kohaku (Marine X bloedlijn) en twee Showa (Super Monster bloedlijn). Deze vissen blijven dit seizoen in Azukari en worden aan het eind van het jaar als nisai naar Nederland verscheept, waar ze de uitgroeibakken van Harmelen zullen gaan bevolken en we de verdere ontwikkeling van nabij kunnen volgen en aan u rapporteren. Het uiteindelijke doel en de ultieme droom van Leo is immers om de Grand Champion titel te veroveren met een koi die door Deshima zelf is grootgebracht.

Kyochan

Vrijdagochtend doen we wat aan sight seeing in de prachtige valleien die Niigata rijk is. We bezoeken diverse kwekers, waarvan er één bij zit die ik nog niet eerder had bezocht namelijk Kyochan. Een leuke kweker met verrassend goede kwaliteit vis (met name Kohaku en Sanke). Wat vooral opviel was het sneeuwwitte shiroji van de rondzwemmende exemplaren. Bij Kyochan wordt een net door de bak met jumbo tosai gehaald en zijn we zo’n twee uur bezig om tussen deze naar schatting 300 vissen de twee beste Sanke te selecteren. Deze vissen zijn respectievelijk 41 en 42 centimeter groot en worden binnenkort verscheept naar Harmelen.

Murata en Wada

Zaterdagochtend staan Murata en Wada op het programma. Wada spreekt aardig Engels en fungeert ook als tolk naar Murata, waarvoor hij een paar dagen per maand werkt. Wada koi farm is een leuke kwekerij met Asagi als specialiteit. Vele fraaie exemplaren zwemmen er rond, groot en klein. Wada’s ambitie is om een stabiele lijn van donkerblauwe Asagi (Konjo Asagi) op te zetten. Probleem hierbij is, dat door de donkere kleur het heel moeilijk is om een “schoon” hoofd te verkrijgen. Een witte, of tenminste egaalkleurige kop is één van de belangrijke kenmerken waaraan een Asagi moet voldoen. Troebele koppen geven de vis niet het elan dat we graag zien. We dagen hem uit om eens een metallic Asagi te ontwikkelen, een variëteit die je zelden tot nooit tegenkomt. Wada vertelt ons dat hij hier stiekem in zijn hoofd al mee bezig is. Door een Nezu Ogon (een grijze metallic éénkleurige vis) met Asagi te kruisen hoopt hij een metallic Asagi lijn op te kunnen zetten. Wat ook nog vermeldenswaardig is, is dat hij een “reversed” Asagi (Sakume Asagi) heeft zwemmen. Een zeer zeldzame variant van Asagi, waarbij niet de schubkern van de schubben op de rug een indigo kleur heeft, maar juist de schubrand. Deze vis wordt natuurlijk in de kweek opgenomen, maar Wada schat in dat minder dan 0,1% van de nakomelingen dit unieke kenmerk in zich draagt.

Vorig jaar had Wada een flinke hoeveelheid tosai GinRin Karasugoi (gitzwarte koi met reflecterende schubben) zwemmen. Ik vraag hem de oren van het hoofd over de resultaten en voortgang hierin. Het GinRin maakt van de relatief saaie zwarte vis een aantrekkelijke verschijning. De variëteit is er een die Wada wil verbeteren en vermarkten. Hij heeft deze variëteit de heel orginele naam “Amano-Gama” gedoopt, wat Milkyway betekent. De zwarte ondergrond met het fonkelende GinRin heeft inderdaad veel weg van de nachtelijke sterrenhemel. De Amano-Gama is het resultaat van een kruising tussen Ochiba Shigure en GinRin Asagi. Ik weet zeker dat deze variëteit, mits voorradig in goede kwaliteit, aan gaat slaan in koiminnend Europa. Uit de kweek komen ook enkele leuke GinRin Matsukawabake. Wanneer we Wada bezoeken is het net de tijd dat de tosai de mudponds ingaan (youshanashi) om uit te groeien tot nisai en het kweken van een nieuwe generatie koi begint. Hij heeft hiervoor een blauweregen bij zijn koihuis staan. Wanneer deze in bloei is, stopt hij met voeren en gaan drie weken later de tosai naar buiten. Een prachtige methode, omdat de natuur niet liegt. De bloei is dit jaar later vanwege het tegenvallende voorjaar (qua temperatuur). Op deze manier wordt dus handig gebruik gemaakt van Moedertje Natuur. De voerstop kan Wada niet verklaren, dit is van generatie op generatie overgegaan, maar waarom dat belangrijk is weet hij me niet te vertellen. Grappig, wij kritische westerlingen gebruiken het woordje “waarom” veelvuldig naar onze ouders, maar Japanners varen blind op de wijsheden van hun vader en stellen geen vragen.

Later horen we van Fuji Oomo dat dit is om de vissen na het uitzetten aan te sporen natuurlijk voedsel uit de mudponds te gaan eten (algen en kleine waterdiertjes). Enkele weken later begint men dan met het bijvoeren van pallets. Bij Wada worden bij de Go Sanke de eitjes en de hom handmatig afgestreken, bij Asagi verkrijgt Wada bevruchte eitjes door het natuurlijk afzetten in kweekbassins. Dit laatste heeft zijn voorkeur, maar omdat hij maar weinig Go Sanke ouderdieren heeft en er met handmatige bevruchting meer eitjes overblijven (er wordt niets opgegeten vlak na het paaien) kiest hij hier bij Kohaku, Sanke en Showa voor. Elk jaar probeert Wada een nieuwe kruising. Vaak levert dat niets verkoopbaars op, maar soms schiet hij raak, zoals dat waarschijnlijk met de Amano-Gawa het geval zal zijn.

Als ik hem vraag hoeveel jaar zijn oyagoi (ouderdieren) productief zijn, dan is het antwoord vijf. Dit geldt voor zowel mannelijke als vrouwelijke ouderdieren. “Gaan de vissen dan minder eitjes produceren, of gaat de kwaliteit achteruit?” vraag ik hem nieuwsgierig. Het antwoord is opmerkelijk. Het blijkt namelijk dat het patroon minder wordt (kleinere patronen). Wanneer Murata bijvoorbeeld veel Tancho Kohaku in zijn kweek gaat zien, dan weet hij dat het ouderdier aan zijn laatste jaar bezig is. Tot slot verontschuldigd Wada zich nog richting Leo (via Tiebo, want bescheiden als Wada is, schaamt hij zich hiervoor). Hij had vorig jaar zijn beste nisai Asagi aan Leo beloofd, maar door ziekte (kieuwwormen) is een groot deel van zijn voorraad verloren gegaan. Door deze financiële tegenvaller moet hij ook de bouw van een nieuw koihuis uitstellen. Na Wada bezoeken we gezamenlijk Murata, die niet veel tijd heeft, maar ons toch graag even wilde zien. Er was net voldoende tijd om zijn nieuwe koihuis, pal naast zijn woonhuis, te laten zien. Dit is het meest moderne, maar toch traditioneel uitziende, koihuis dat we ooit gezien hebben. Traditioneel, omdat het eruit ziet als een echt Japans koihuis, maar modern, omdat het heel slim gebouwd is en van alle gemakken en apparatuur voorzien.

Odakan

De grootste verassing van de reis zit aan het eind. Via mijn goede vriend Mischa, eigenaar van het koiexportbedrijf MrNishikigoi, worden we uitgenodigd om een kijkje te nemen bij Odakan. Odakan is een nieuwe speler in het veld, maar pakt direct zeer groot uit. Odakan kun je nog het beste vergelijken met Narita, een dealer die niet zelf kweekt, maar de allerhoogste kwaliteit vissen aankoopt bij de meest bekende kwekers. Qua kwaliteit vissen doet Odakan dan ook niet onder voor Narita. Achter Odakan gaan Chinese financiers schuil, waardoor er een enorm complex uit de grond is gestampt. Een mega koihuis met supervissen is daar een onderdeel van. Odakan bezoekt vrijwel alle auctions in Niigata en het zuiden van Japan en biedt vissen aan met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding van onder andere grote namen als Sakai, Momotaro, Omosako, Isa, Dainichi enzovoort. Door groot in te kopen houdt hij de prijzen laag, waardoor je niet meer maar minder betaalt dan wanneer je rechtstreeks bij de kweker zou kopen.

We kijken onze ogen uit. Zoveel kwaliteit onder één dak, ongelooflijk

Leo koopt hier twee zeer hoge kwaliteit Kohaku van Sakai Fish Farm. Het betreffen Nisai van 63 en 66 centimeter. Deze toppers blijven echter nog een seizoen in de mudponds van Sakai in het Zuiden van Japan. Tiebo verbaast zich erover dat Leo zulke kapitale vissen koopt met als enig tastbaar bewijs een paar certificaten met een foto. Zelf ken ik Leo inmiddels al langer dan vandaag en begrijp deze strategische ijsbreker inmiddels. Naast de twee Kohaku worden ter plekke 16 HQ tosai Showa van Isa aangeschaft, 7 HQ tosai van Hoshikin en een VHQ tosai van Ueno. Deze 24 vissen selecteren we lekker met z’n drieën. Leo gaat in gesprek met de eigenaar van Odakan en sleept er een prachtige deal uit. In euforische stemming sluiten we onze reis in Japan af!

Auteur: Joop van Tol van KoiToday.nl

< Lees minder
09-07-2017
Geslaagde Koi hunt bij Odakan!

Mogelijk heeft u nog nooit van Odakan gehoord. Ik voorspel u, dat gaat in de nabije toekomst veranderen. Odakan is gevestigd in Nagaoka (Niigata). Het is geen kweker, maar een dealer, maar dan wel eentje die het groots aanpakt. Odakan kun je nog het beste vergelijken met Narita.

Lees meer >

Odakan levert hoge kwaliteit koi

Odakan levert hoge kwaliteit koi van alle bekende kwekers uit zowel het Zuiden van Japan als uit Niigata. Deze vissen worden verkregen uit veilingen en door het continu op zoek zijn naar partijen hoge kwaliteit koi door geheel Japan. Odakan is inmiddels de belangrijkste toeleverancier van koi voor de Chinese markt. Deshima Koi wist hier een aantal zeer interessante vissen vandaan te halen. Allereerst twee zeer hoge kwaliteit Nisai Kohaku van Sakai Fish Farm, die nog een seizoen in Azukari verblijven. Daarnaast een zevental jumbo tosai Hoshikin Kohaku en een Ueno Showa, die ook nog een jaartje de mudpond in zijn gegaan en tot slot 16 jumbo tosai Showa en Kohaku van Isa, die reeds in Harmelen door hun quarantaineperiode heen zijn. De vissen van Isa zijn zeer interessant geprijsd en een bezoekje aan Deshima meer dan waard.

< Lees minder
08-11-2016
Mudpond Project Deshima Koi en Dainichi groot succes!

Deshima Koi Harmelen heeft de vuurdoop van het mudpond project samen met 30 hoge kwaliteit koi van Dainichi glansrijk doorstaan. Alle 30 koi zijn in super gezondheid uit de mudpond gekomen. We hebben samen met Shigeru van Dainichi Koi Farm besloten om eerst de aankomende twee dagen een uitgebreide inventarisatie en evaluatie van alle koi te doen alvorens we foto’s en video’s zullen plaatsen.

Lees meer >

We kunnen al wel vast verklappen dat alle koi "Dainichi waardig" zijn met gruwelijke bodies! Ze zitten allemaal tussen de 54 en 62cm!

Het was de afgelopen tijd een enorme achtbaan met volop spanning en emoties. Maar de vlag kan wat dit betreft uit bij Deshima Koi en haar crew, wat een succes na zo lang in spanning te hebben gezeten! We zullen het dan ook zeker niet laten om vanavond even te proosten na al die ontlading. Nog heel even geduld en dan zullen we de eerste koi uitgebreid bespreken aan de hand van foto’s en video’s.

Iedereen bedankt!

Het Deshima Koi Team

< Lees minder
07-11-2016
Ontknoping Dainichi mudpond project nadert!

Binnen een week zal de Dainichi Mudpond van Deshima Koi Harmelen geoogst worden. 26 VHQ Showa en Kohaku hebben zich een lang seizoen groot mogen vreten. Zullen deze vissen de hoge verwachtingen waarmaken? Is de groei goed geweest?

Lees meer >

Hoe is de huidkwaliteit?

Zenuwslopende spanning voor heel het Deshima Koi team, maar vooral natuurlijk voor de eigenaar Leo de Bruin. Nog even volhouden Leo! Alles wijst erop dat de koi de verwachtingen waar gaan maken.
Bijgaande foto's zijn eergisteren gemaakt van de betreffende Dainichikoifarm Mudpond. De schimmen die sporadisch aan de oppervlakte verschijnen maken het allemaal nog spannender.

< Lees minder
04-10-2016
Update Dainichi Mudpond Project Tategoi

De planning was om aankomende woensdag te vertrekken naar Japan. We waren dan ook druk bezig met de laatste details wat betreft het afwerken van onze uitgroei vijvers voor het mudpond project. We hebben al van meerdere mensen vernomen dat het afgelopen zomer echt een topzomer is geweest voor de koi in het Niigata gebergte.

Lees meer >

Shigeru en zijn broers waren erg enthousiast

En ik besloot om nog even met Shigeru van Dainichi te bellen om de exacte dagen te bespreken wanneer de koi geharvest zullen worden. Hij vertelde mij dus ook dat zowel hij als zijn broers en de crew blij verrast zijn over het afgelopen groei seizoen. Wij natuurlijk ook super enthousiast en blij als je bedenkt wat er allemaal mis kan gaan in 5 a 6 maanden tijd. Voorbeelden zijn lange periodes regen, te hoog of te lage temperaturen, aardbevingen, foute bacteriën en noem zo maar op.

Maar oké Shigeru verzekerde mij dat alles tot op heden vlekkeloos verloopt. En dat we zelfs beter de koi nog even kunnen laten zitten omdat het zo een fantastische nazomer is. Uiteraard ben ik zelf pas tevreden als ik straks eind Oktober begin November samen met Shigeru en twee hobbyisten onze “Mudpond” ga leeg halen.

Na dat we de koi hebben geharvest zullen er vele foto’s en filmpjes en verslagen gepubliceerd worden en kunnen jullie de koi en hun ontwikkeling zelf bewonderen. Ook zullen we een datum aan gaan geven tot wanneer we de tosai prijs van deze koi aanhouden, en wanneer we de prijs verhogen tot Nisai prijzen. Uiteraard houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen het Mudpond Project met Dainichi.

Fijne dag en vriendelijke groet,

Leo de Bruin en het Deshima Koi Team

< Lees minder
05-09-2016
Deshima Koi Importeert Japanse Koi nu helemaal zelf

Na jarenlang op zoek te zijn naar de juiste partner om koi te importeren vanuit Japan heeft Deshima Koi Harmelen het voor elkaar gebokst om zelf als agent te fungeren. Hier zijn we natuurlijk enorm trots op, dit is niet alleen een voordeel voor Deshima Koi zelf, maar hier hebben de klanten ook zeker baat bij!

Lees meer >

Kortere lijnen, efficiëntere leveringen en lagere kosten

Hoe minder partijen er tussen de Japanse breeders en de klant zitten, hoe meer controle er is op gezondheid van de vissen (transport & quarentaine) en hoe goedkoper wij de koi aan de klant kunnen aanbieden.

Dus mocht u een koi vanuit Japan willen aanschaffen zowel vanuit het Noorden als het Zuiden vraag dan gerust naar de mogelijkheden. Uiteraard kunnen wij ook op verzoek van de klant de juiste koi voor u vinden in Japan. Als u aangeeft waar u naar op zoek bent, wat voor patroon de koi bijvoorbeeld moet hebben, van welke breeder de koi moet zijn en in welke prijsklasse we moeten zoeken. Gaan wij voor u op zoek naar de koi die bij uw wensen past.

Heeft u interesse in Deshima Koi haar diensten of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

< Lees minder
20-06-2016
Koi import agency Japan

Sinds mei 2016 kan Deshima Koi haar eigen koi selecteren en importeren vanuit Japan en is ze niet meer afhankelijk van externe partijen. Hier zijn wij natuurlijk erg trots op, dit scheelt zowel qua kosten voor de klant als voor Deshima Koi zelf.

Lees meer >

Met als enorm voordeel dat we de koi goedkoper aan kunnen bieden, we zelf kunnen bepalen welke kwekers we bezoeken en dat we volledig inzicht hebben op de aanschaf en het transport. Bent u als particulier of dealer op zoek naar een partij waarmee u naar Japan kunt reizen om koi te selecteren? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op.

< Lees minder

Via deze pagina brengen wij u het laatst Deshima Koi nieuws

Wij plaatsen hier zowel updates van de koi die in Harmelen op onze farm in de opgroei zwemmen als berichten over de koi die wij in Azukari hebben in Japan. Ook overig relevant koi nieuws wordt hier geplaatst.