Marudo probeert de klant een brede range aan variëteiten te bieden.

Naam koifarm: Marudo Yorijo
Naam eigenaar: Hirasawa Hisashi

Belangrijkste Variëteiten: Go Sanke, Shiro Utsuri, Asagi,Karashi, Chagoi, Goshiki, Hikari,

Bijzonderheden: 50.000 m2 opkweekvijvers

Regio: Chubu
Provincie: Niigata
GPS coördinaten:
N 37.35708 E 138.82771

Adres:
92-4 Sanpyonomachi
Nagaoka-shi
Niigata, 940-1136
Tel: +81258220868

Marudo probeert de klant een brede range aan variëteiten te bieden. Naast Go Sanke worden Chagoi, Karashigoi, Shiro Utsuri, diverse Ogons, Matsuba, Asagi en GinRin Kohaku geproduceerd. Grote koi met een uitstekende body en huidkwaliteit zijn het doel. Goede oyagoi zijn hiervoor cruciaal. Regelmatig worden nieuwe ouderdieren aangekocht bij grote namen uit de koiscene, zoals Dainichi, Momotaro en Sakai Fish Farm. Alles ter verbetering van de grootte en de kwaliteit. Op dit moment bezit Marudo Koi Farm zo’n 30 oyagoi, waaruit zorgvuldig koppels worden samengesteld voor de kweek. Het doel is om meer showwaardige koi te produceren, die kunnen meedingen naar de grote prijzen op de All Japan Show. Iedere keer dat een koi de magische één metergrens overstijgt, doet dit het hart van Hisashi sneller kloppen. Toch blijft kwaliteit met stip op nummer één staan.

Aan de basis van Marudo Koi Farm staat Kazutoshi Hirasawa.

Begin jaren 70 richtte hij de farm op. Na een paar jaar stuurde hij zijn zoon Hisashi Hirasawa op 15-jarige leeftijd naar de toen nog niet zo bekende Dainichi Koi Farm om het vak te leren. Dainichi had toen nog maar een paar werknemers. Hisashi bleef maar liefst 18 jaar bij Dainichi en werkte mee aan de enorme reputatie die Dainichi door de jaren heen vergaarde. Bij Dainichi werd de lat heel hoog gelegd. Koi moesten groot, goed gevormd en voorzien van een uitstekende huidkwaliteit zijn. Met een schat aan ervaring en kennis nam Hisashi begin jaren ‘90 de farm van zijn vader over. Bij Hisashi staat kwaliteit bovenaan. Het beni op zijn Go Sanke is van buitengewone kwaliteit. De Dainichi leerschool heeft van hem een van de betere kwekers in Niigata gemaakt.

De ambities van Marudo zijn grenzeloos. Telkens wordt geherinvesteerd en de farm blijft maar groeien. Ongeveer 80% van zijn productie wordt geëxporteerd. Het KHV-beleid is streng, van elke ikeage en voor elke koishow worden samples ingestuurd aan de overheid, ter onderzoek. Driemaandelijks wordt ook nog eens een random test afgenomen. Daarnaast staat ook de algemene gezondheid van de koi hoog op de prioriteitenlijst van Marudo. “Gezond water is cruciaal om een optimaal resultaat te bereiken” is het credo van Hisashi en zijn crew.

Marudo Koi Farm bestaat inmiddels uit vijf koihuizen en zo’n 100 mudponds.

Het bekendste koihuis is de grote verkoopfaciliteit op de doorgaande weg van Ojiya naar Nagaoka. Naast deze enorme kas met daarin 13 vijvers staat het nieuwe huis van de Hirasawa dat kort na de aardbeving van 2004 is gebouwd en daarmee buiten het bereik van eventueel naar beneden komend puin en modderstromen uit de bergen, mocht zich opnieuw een aardbeving voordoen. Van de 100 mudponds is ongeveer de helft bestemd voor het opgroeien van net uitgekomen visjes tot tosai. Ongeveer 30 mudponds zijn gereserveerd voor het verder laten doorgroeien van de beste tosai tot nisai. De resterende 20 zijn bestemd voor sansai en ouder.

Marudo Koi Farm heeft in totaal een tiental medewerkers in dienst. De zoon van Hisashi, Toshihiro werkt inmiddels ook op de farm. Onterecht wordt de naam van de dochter Keiko vaak niet genoemd, maar ook deze waardevolle kracht werkt sinds het begin van deze eeuw met hart en ziel bij de farm. De derde generatie is hiermee veilig gesteld. Marudo biedt daarnaast regelmatig arbeidsplaatsen aan jonge mensen uit het beroepsonderwijs aan, om ze zo de mogelijkheid te bieden ervaring op te doen, zodat ze later zelf kweker of handelaar kunnen worden.

De ambities van Toshihiro stoppen niet bij het produceren van hoge kwaliteit koi. Hij is tevens een zeer gerespecteerd lid van de Shinkokai. De Shinkokai is een associatie van professionele koidealers en koikwekers in Japan, ter promotie van Nishikigoi. De Shinkokai organiseert onder andere twee belangrijke breeder/dealershows in Japan: de “Combined All Japan Show” in Tokyo, die ook wel gezien wordt als het wereldkampioenschap en de “All Japan Young Koi Show” in april, op wisselende locaties. Toshihiro wordt zeer regelmatig gevraagd als jurylid op belangrijke shows in binnen- en buitenland en speelt ook vaak een prominente rol in de organisatie en uitvoering daarvan.