Deshima Koi "talk" de plaats voor allerhande koi gerelateerde informatie

Via deze pagina kunt u diverse interessant koi gerelateerde artikelen vinden. Wij zullen regelmatig nieuwe artikelen aan deze pagina toevoegen.

 


20-12-2016
Mudpond magic

Deshima is een verwijzing naar Tsukishima dat “eiland dat uitsteekt” betekent. Het is feitelijk een kunstmatig aangelegd schiereilandje voor de kust van Nagasaki, Japan. Ruim twee eeuwen (1641-1859) heeft het gefungeerd als Nederlandse handelspost. De Edo periode, zoals dit tijdvak grotendeels genoemd wordt, was er een van relatieve rust.

Lees meer >

Alle energie werd gestoken in het verstevigen van de economie. Het was de tijd van de Shogun en Daimo. Nederland was het enige westerse land dat in die periode via deze handelspost, handel dreef met Japan. Dit handelen met Japan was dus al ruim voor de VOC-periode begonnen. Inmiddels is het eiland Deshima uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

Mudpond Magic

Deshima is een verwijzing naar Tsukishima dat “eiland dat uitsteekt” betekent. Het is feitelijk een kunstmatig aangelegd schiereilandje voor de kust van Nagasaki, Japan. Ruim twee eeuwen (1641-1859) heeft het gefungeerd als Nederlandse handelspost. De Edo periode, zoals dit tijdvak grotendeels genoemd wordt, was er een van relatieve rust. Alle energie werd gestoken in het verstevigen van de economie. Het was de tijd van de Shogun en Daimo. Nederland was het enige westerse land dat in die periode via deze handelspost, handel dreef met Japan. Dit handelen met Japan was dus al ruim voor de VOC-periode begonnen. Inmiddels is het eiland Deshima uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

Deshima Koi Harmelen heeft haar naam laten inspireren door dit eiland. Een treffende naam, want ook eigenaar Leo de Bruin beschikt over deze handelsgeest en ook hij doet zaken in Japan. Koizaken wel te verstaan. Hoewel Deshima Koi nog geen twee eeuwen heeft standgehouden en ook nog niet op de lijst van cultureel erfgoed is terug te vinden, lijkt ze wel een beloftevolle toekomst tegemoet te gaan. Leo heeft namelijk de ambitie om hoge kwaliteit koi naar Europa te halen en hét centrum van het hoge segment van koi in Europa te worden. Dit probeert hij te bewerkstelligen door niet alleen in Japan banden aan te gaan met de beste koikwekers, maar ook door een team van mensen in te schakelen die elk hun unieke meerwaarde kunnen betekenen in deze tak van sport. Hij vroeg me hem een week in Japan te vergezellen. Daar zou me duidelijk worden hoe hij deze ambitie denkt waar te maken.

Zijdelings had ik al een paar keer gehoord dat Deshima Koi een eigen mudpond beschikbaar zou hebben bij Dainichi in Japan. Nu hoor ik wel meer sterke verhalen, dus erg veel aandacht schonk ik er niet aan. Het kwam bij mij namelijk nogal ongeloofwaardig over. Je moet je namelijk voorstellen dat uitsluitend aan verwachtingsvolle koi een moddervijver beschikbaar wordt gesteld. Die verwachting moet wel héél erg hoog zijn als je hiervoor bij Dainichi in aanmerking wilt komen. Al betaal je een fors bedrag voor een koi, dan nog is het lang niet zeker of ze nog een extra groeiseizoen bij de kweker mag blijven. De ruimte om koi in mudponds te laten opgroeien is nu eenmaal beperkt en de vraag overstijgt ruimschoots het aanbod. Dat het in dit geval géén sterk verhaal was, bleek al snel na mijn aankomst in Japan.

Wat is het verhaal. Eerder dit jaar bezocht Deshima Koi Harmelen het centrum van de koiwereld Niigata. Leo had zijn zinnen vooral op Dainichi gezet en bezocht deze farm frequent. Toen Shigeru Mano in de gaten kreeg dat het hem ernst was deed hij een opmerkelijk voorstel. “Ik stel je een gehele mudpond beschikbaar, die we gaan vullen met hoge kwaliteit tosai (éénjarige vissen). Aan het einde van het seizoen kunnen we dan 25 nisai (tweejarige vissen) oogsten”. Na een onrustige nacht besloot Leo dit voorstel aan te nemen en werden 25 tosai geselecteerd.

Het selecteren van tosai is iets dat Leo geleerd heeft in de twee jaar dat hij met Mike Snaden door het zuiden van Japan trok. Mike is natuurlijk een autoriteit als het gaat om het aanschaffen van verwachtingsvolle vis. Het betreffen 21 Showa en 4 Kohaku, die in de week dat ik naar Japan kwam, geoogst zouden worden. Maar dit was voor Leo nog niet voldoende, hij kocht nog 5 tosai uit het allerhoogste segment met als doel met één van hen over een aantal jaar Grand Champion te spelen op een Europese show. Dit betroffen nog eens 3 Showa en 2 Kohaku. Daarnaast, en dat is heel bijzonder, heeft Leo vorig jaar een nakomeling van de beroemde M-Sanke (Sakai female x Dainichi male) aangekocht, die als nisai van 62 centimeter de mudpond ingegaan is en één dezer dagen wordt geoogst. Dit is een vis met een enorm toekomstpotentieel waar je alleen door gunning van de kweker aan kunt komen. Over ambitie gesproken…

In de week dat ik in Japan was bezochten we Dainichi Koi Farm regelmatig. Het valt op hoe hartelijk Deshima Koi telkens ontvangen wordt. Het hele project heeft duidelijk een mooie band gesmeed. We waren getuige van de binnenkomst van de 80+ centimeter vissen en keken onze ogen uit. De ene na de andere jumbo Showa, Kohaku en sporadisch een Hi Utsuri kwamen uit de blauwe bakken die op bekende “pick-up” autootjes werden aangevoerd. Enkele exemplaren gingen ruim over de 90 centimeter! Je ziet op zo’n moment de spanning op de gezichten van de medewerkers van Dainichi in het algemeen, maar op die van de gebroeders Mano in het bijzonder.

Hebben de vissen voldaan aan de verwachtingen?
Zijn ze ongeschonden uit de mudpond gekomen?
Hebben ze de felbegeerde extra centimeters gepakt?

De spanning was echt voelbaar en sloeg ook op ons over. Tijdens dit spektakel speelden de 30 azukari van Leo door zijn achterhoofd. Hoe zouden mijn vissen het gedaan hebben? Komen ze wel allemaal uit de mudpond? Hoe is de groei? Hebben Shigeru Mano en ik de juiste selectie gemaakt? Dat dit hele project best bijzonder is bleek wel toen Leo geïnterviewd werd door een televisieploeg die hem op het terrein van Dainichi het hemd van het lijf vroeg. We hopen de beelden hiervan nog te ontvangen. Overigens zal ik van de hele oogst bij Dainichi nog terugkomen met een artikel en beeldmateriaal.

Tijdens mijn verblijf in Japan krijgen we wel een domper te verwerken. Ondanks eerdere afspraken waarop mijn Japanreis “last minute” werd afgestemd wordt de mudpond van Deshima Koi niet in de week dat ik er ben geoogst. Shigeru moet met pijn in zijn hart mededelen dat dit een week moet worden uitgesteld, omdat de veiling op maandag 31 oktober alle beschikbare binnenruimte in beslag blijkt te nemen. Onze teleurstelling is groot. Leo blijft noodgedwongen langer in Japan, maar ik heb andere verplichtingen en ga dit missen. Het plan was namelijk dat ik alle vissen individueel zou fotograferen, filmen en beschrijven, zodat toekomstige eigenaren van deze vissen zoveel mogelijk informatie zouden krijgen. Er moeten nu andere maatregelen worden genomen om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Natuurlijk gaat dat goedkomen, maar dit vergt het aanpassingsvermogen dat je in deze koiwereld nu eenmaal moet hebben. We stappen er snel overheen en passen onze plannen aan.

Om het goed te maken nodigt Shigeru Dainichi ons uit voor een diner. Tijdens dit etentje leer ik een hele andere Shigeru kennen. Eén die ontspannen is en die open over zijn leven praat. Het wordt een interessant gesprek, dat lang niet alleen over koi gaat. Leo raadt hem aan eens een stapje terug te doen en een paar weken vakantie te nemen na het Ikeage seizoen. “Ga eens mee big game vissen” vraagt hij hem bloedserieus. Shigeru heeft echter moeite om het bedrijf waar hij zich verantwoordelijk voor voelt los te laten, maar hij leek gevoelig voor de suggestie. Ik vraag aan Shigeru welke dromen hij nog heeft op het gebied van koi. Zijn allergrootste droom is om ooit een koi te kweken, waar hij 100% tevreden over is. Het kan hem dan niets schelen of de vis Grand Champion op de All Japan Koishow wordt, of wat de rest van de wereld ervan vindt. Een andere droom is om ooit nog eens Grand Champion te winnen met een Sanke, maar het kan zijn dat ik hem dat die avond een beetje heb aangepraat.

Vissen van een dergelijke kwaliteit naar Nederland halen vergt overigens naast lef ook gewoon een onderkomen dat niets aan het toeval over laat. De omstandigheden waarin je dergelijke vissen wilt laten opgroeien is van groot belang, wil je het maximale potentieel eruit halen. De afgelopen zomer werd gebruikt om twee bassins op het terrein van Deshima aan te leggen met elk 45.000 liter water (10 x 2,5 meter en op het diepste punt 1,55 meter). Deze twee identieke vijvers worden gefiltreerd door een trommelfilter, waar het water via vier bodendrains naar toe wordt geleid, waarna het water door een vierkamerfilter gaat. De eerste is gevuld met Japanse matten, de tweede en derde met Kaldnes (bewegend bed) en in de laatste kamer komen een verwarmingsspiraal en borstels om het laatste zweefvuil te verwijderen en de temperatuur exact te kunnen regelen.

Daarnaast staat op elke vijver een trickle filter van vijf verdiepingen, gevuld met Bacteria House (Momotaro worsten). Drie Flowfriends per vijver drijven de boel aan, één voor de filterlijn, één voor de trickle en één voor flow in de vijver via “jets” van 110 millimeter. Deze faciliteiten zijn volledig stuurbaar, en worden in eerste instantie op de Japanse waterwaardes “vastgeklikt”. Zo is de overgang voor de vissen het kleinst. In de quarantaineperiode wordt het water dan langzaam naar Nederlandse waardes gebracht. Het is zelfs mogelijk deze waardes in de laatste periode voor de verhuizing, per klant op zijn of haar waardes af te stemmen, zodat de overgang voor de vis minimaal en het voorkomen van problemen maximaal is afgedekt. Daarnaast wordt nagedacht over serviceverlening ná aanschaf van de vissen, dit is iets waar het elders vaak aan ontbreekt.

Voordat ik in Japan aankwam heb ik me ervan vergewist dat de vijvers klaar zijn en draaiden. Enkele Karashigoi zijn in dienst genomen om de filters op te starten. “Overmoedig” door dit bericht besluit Leo tijdens onze week samen, bij Murata nog een Kohaku aan te schaffen. Enkele dagen later zoekt hij er nog een uit, maar die mag helaas niet naar Nederland. Het is de beste Kohaku van dat jaar welke op de nominatie staat nog enkele jaren door te groeien en mogelijk als oyagoi gebruikt gaat worden. Twee andere Kohaku, die in Azukari hebben gezeten overtreffen alle verwachtingen. Eén ervan wordt in de week dat ik er ben geoogst. De vis heeft een shiroji dat witter is dan verse sneeuw en een body om van te smullen. Murata san is zichtbaar opgewonden over dit exemplaar. Anders wij wel!

Bij Nogami beleven we een spannende middag. We mogen met vader, moeder en zoon mee op Ikeage. De mudpond waarin twee van Leo’s azukari hebben gezwommen staan die dag op de agenda. Helaas blijken het bij terugkomst op de farm allebei mannetjes. Dat is een risico als je tategoi tosai laat opgroeien. Nogami san staat erop om dit volledig te compenseren. Leo is zo slim om dit aanbod af te slaan en vraagt Nogami het volgend jaar nog een keer te proberen. Op deze manier zal Nogami waarschijnlijk nog meer zijn best doen om een keuze uit uitstekende tategoi Kohaku aan te bieden. Eind goed al goed, we sluiten de middag af met gebak om de vriendschapsbanden te vieren. Dat die vriendschapsband tussen Nogami en Deshima méér dan uitstekend is, blijkt wel uit het feit dat we er soms uren koffie zitten te drinken in een vrolijke, ontspannen sfeer.

Bij NND (Oomo en Tanaka) worden nog eens drie Kohaku en een Sanke van Deshima geoogst. Deze vissen waren als tategoi tosai aangeschaft en komen nu als nisai uit de mudponds. Ook van de Ikeage van deze vissen zijn we live getuige. Op uitnodiging van Fuji Oomo draaien we een hele dag mee op de farm en worden twee mudponds leeggehaald. Genieten! Ook hier blijkt één van de vissen (een Kohaku) male. Tanaka biedt hiervoor ter compensatie een extra exemplaar aan. De keuze valt op een Sanke, waaronder de teller voor Leo bij NND op vijf exemplaren komt te staan. Twee van deze vissen blijven nog een extra jaar, omdat de verwachting is dat ze nog veel beter kunnen worden. Dit betreffen een Kohaku en een Sanke.

Ook bij Torazo gaan we regelmatig langs. Hier worden voorafgaande aan mijn komst twee nisai Kohaku aangekocht die tot zijn top 5 behoren. Torazo staat erop dat deze twee nog een jaar blijven. Daarnaast koopt Leo nog een dijk van een Showa. Een nisai met toekomstpotentieel. Oh ja, vergeet ik bijna nog die 72 centimeter hoge kwaliteit sansai Yamabuki van Izumya. Alleen wit, zwart en rood gaat immers ook “vervelen”.

Onze dagen in Japan vullen we dus met het bezoeken van kwekers en het bijwonen van Ikeage. Overbodig om op te merken dat we ons prima vermaken! We komen met een vracht aan beeldmateriaal en informatie terug. Ik realiseer me dat er in de loop van de komende zes maanden dus een stuk of veertig zeer hoge kwaliteit koi naar Harmelen komen en dat ik daar deel van mocht uitmaken.

Ik blijf dit project op de voet volgen en dank Leo voor de uitnodiging en geweldige week in Niigata.

Auteur: Joop van Tol (KoiToday.nl)

Woordenlijst:

  • Azukari: Het een seizoen laten doorgroeien van een aangekochte koi bij de kweker.
  • Mudponds: De buitenvijvers van een kweker waar de vissen in de zomer verblijven.
  • Ikeage: Het “oogsten” van een mudpond aan het einde van een seizoen.
  • Tategoi: Koi met een beloftevolle toekomst.
  • Oyagoi: Koi die als ouderdier dienstdoen en dus voor het nageslacht en de toekomst van de farm moeten zorgen.
  • Tosai: Koi die één groeiseizoen achter de rug hebben (meestal van mei tot en met oktober)
  • Nisai: Koi die twee groeizeizoenen achter de rug hebben
  • Sansai: Koi die twee groeizeizoenen achter de rug hebben
< Lees minder
18-12-2016
Ikeage van de Dainichi Magic Mudpond

Tot grote opluchting van Leo en het team van Dainichi kwamen alle 30 koi levend uit de mudpond! Inmiddels mogen we die dus nisai noemen. Daarnaast bleek bij het oogsten dat de vissen hun groeiverwachting vrijwel allemaal meer dan waar hadden gemaakt. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Lees meer >

Eerlijk duurt het langst

Leo heeft me op het hart gedrukt het eerlijke verhaal van het “Magic Mudpond” project op te tekenen.

Terug op de farm worden de vissen aan een nauwkeurige inspectie onderworpen. Eén van de belangrijkste facetten hierbij is het seksen van de koi (is het een vrouwtje of een mannetje). Op zich is dit allemaal een vrij stressvolle onderneming voor de vissen. Ze zijn net met sleepnetten bij elkaar gedreven, een aantal keren van de ene bowl naar de andere overgeplaatst en na een hobbelige weg in een grote bak worden ze nogmaals enkele keren overgeplaatst in bowls en grondig geïnspecteerd. Dat is even andere koek dan het luxe resort waar ze de afgelopen zes maanden mochten verblijven. De kwaliteit van de vissen neemt tijdelijk sterk af. Zo verbleken ze wat door de stress zoals u zich kunt voorstellen.

Het aantal mannetjes valt vies tegen. 10 van de 25 hoge kwaliteit nisai blijken man en 3 van de 5 topkwaliteit eveneens. Dit is een uitzonderlijk aantal. Shigeru vertelt dat normaal ongeveer één derde deel van de geoogste vissen (van tosai naar nisai) man is. In dit geval is het dus bijna de helft! Laten we eerlijk zijn, dat is een vieze tegenvaller. Daarnaast blijkt één van deze mannetjes ook nog eens krom.

De vissen worden in een binnen bassin geplaatst en worden een week op een milde zoutoplossing gezet om te ontstressen van de ikeage. In deze week overlijdt het kromme mannetje. Na deze week worden de vissen behandeld tegen parasieten die na een seizoen mudpond en de stress die daarop volgt vaak in grote getalen aanwezig zijn. Tijdens deze behandeling overlijdt opnieuw een mannetje. Het derde slachtoffer (ook een mannetje) overlijdt doordat deze tijdens een aardbeving uit het bassin is gesprongen.

Dan het goede nieuws. De vissen hebben over het algemeen een enorm goede groei doorgemaakt en het gros heeft potentieel een zeer mooie toekomst in het vooruitzicht. De meeste vissen zijn nog lang niet uitontwikkeld, hetgeen alleen maar gunstig is. Shigeru zorgt voor vervangende vissen voor acht mannetjes (alle drie de zeer hoge kwaliteit en vijf van de hoge kwaliteit nisai). Hiervoor komen vervangende tosai in het nieuwe seizoen. Twee vissen worden na overleg door Shigeru teruggekocht. Eén omdat hij hier een klant voor heeft en één omdat hij hier een toekomstig ouderdier in ziet. Dit laatste is zoals al eerder gezegd zeer uitzonderlijk.

Uiteindelijk komen er dus 22 vissen (waarvan 5 mannetjes) uit het “Magic Mudpond” project naar Nederland. Tenzij Leo besluit dat hij enkele topexemplaren nog een jaar in azukari geeft. Op het moment dat ik dit schrijf moet hij dat zo’n beetje beslissen. Ik kan niet wachten tot de vissen in Nederland zijn!

Joop van Tol, KoiToday.nl

 

< Lees minder
16-12-2016
Azukari in de Dainichi Magic Mudpond

Azukari is een term die je steeds vaker hoort. Het komt er in het kort op neer dat je een koi aanschaft bij een kweker in Japan, maar dat je deze nog een groeiseizoen bij de kweker laat, zodat de vis zich verder kan ontwikkelen in de mudpond. Het doel dat je hiermee beoogt is hogere kwaliteit voor een lagere prijs.

Lees meer >

Immers, je betaalt de prijs voor een tosai (éénjarige vis) plus de extra verblijfskosten en hoopt na afloop op een hoge kwaliteit nisai, die meer waard is dan de tosai plus de azukari samen. Uiteraard geldt hetzelfde voor een aangeschafte nisai, die je als sansai naar Nederland laat komen. Met azukari koop je dus eigenlijk een verwachting…

Azukari in Magic Mudpond

Azukari is een term die je steeds vaker hoort. Het komt er in het kort op neer dat je een koi aanschaft bij een kweker in Japan, maar dat je deze nog een groeiseizoen bij de kweker laat, zodat de vis zich verder kan ontwikkelen in de mudpond. Het doel dat je hiermee beoogt is hogere kwaliteit voor een lagere prijs. Immers, je betaalt de prijs voor een tosai (éénjarige vis) plus de extra verblijfskosten en hoopt na afloop op een hoge kwaliteit nisai, die meer waard is dan de tosai plus de azukari samen. Uiteraard geldt hetzelfde voor een aangeschafte nisai, die je als sansai naar Nederland laat komen. Met azukari koop je dus eigenlijk een verwachting…

Azukari is populair en wordt steeds vaker gevraagd door de klant. Het gebeurt echter regelmatig dat de kweker dit weigert. De ruimte in de mudponds is nu eenmaal beperkt en slechts beschikbaar voor de betere vissen. Hieraan valt immers het meeste te verdienen. Ook de gunfactor speelt hier een rol. Bevriende relaties zullen eerder in aanmerking komen. Wanneer de kweker uw vis niet in azukari wil nemen, dan kunt u er ervan uitgaan dat de vis niet veel beter zal worden. Natuurlijk, als u voldoende wilt betalen en de kweker genoeg ruimte heeft, kan in principe alles. De vraag is, of het verstandig is om honderden euro’s uit te geven aan een logeerpartij, waar de vis in kwestie niet van opknapt. Het mag duidelijk zijn dat zo’n vis in een mindere mudpond terecht komt, wat ook al niet helpt om haar beter te maken.

Mudpond in de kwaliteits klasse A t/m E

U moet namelijk weten dat er nogal wat kwaliteitsverschil in mudponds zit. Dainichi bijvoorbeeld gradeert haar mudponds van A tot en met E, waarbij A de hoogste en E de laagste kwaliteit betreft. Mudponds met de gradatie A hebben een eigen onuitputtelijke well (bron). Hierdoor kan vrijwel onbeperkt water worden ververst en kan in de hele hete periode zelfs water gebruikt worden om de mudpond te koelen. Grade B mudponds hebben geen eigen bron, maar wel een bron in de buurt, waardoor vers water via pijpleidingen naar de mudpond gebracht kan worden. Grade C heeft geen eigen bron, maar is door grootte (volume), de juiste mineralen enzovoort nog steeds een uitstekende verblijfplaats voor koi. Grade D, E en F mudponds geven gemiddeld steeds iets minder goede resultaten. Vaak blijft het bij de afspraak dat een vis nog een seizoen bij de kweker blijft. Over de omstandigheden en in welke kwaliteit mudpond de vis terecht komt, wordt vaak met geen woord gerept. Het is natuurlijk vrijwel ondoenlijk om de vele mudponds die sommige kwekers bezitten dagelijks te inspecteren op temperatuur, waterkwaliteit enzovoort. Het mag duidelijk zijn dat dit bij de betere mudponds, waar dus meer kapitaal in zit, vaker zal plaatsvinden dan bij de kwalitatief mindere vijvers.

Voorbeeld: Mudpond B

Feitelijk ben je bij het in azukari geven van koi dus aan het gokken. Had je direct een nisai gekocht van de beoogde kwaliteit, dan was je weliswaar waarschijnlijk meer geld kwijt geweest, maar heb je wel de zekerheid dat de vis is, zoals je hem wilt hebben. De kweker zal hier “middelen”. Hij vraagt meer geld voor de tosai dan wanneer deze direct op transport zou worden gezet, maar minder dan een nisai die het beoogde resultaat heeft gehaald. Kortom, hij legt de risico’s (gedeeltelijk) bij de koper.

Deze risico’s moeten niet onderschat worden. Laat ik ze puntsgewijs eens de revue passeren:

  • De vis kan verloren gaan door rovers, ziekte of uitspringen. Je bent je centen kwijt.
  • De vis kan na het groeiseizoen een mannetje blijken te zijn, die nu eenmaal veel minder waard is dan een vrouwtje. Zeker bij tosai heb je nooit zekerheid dat het een vrouwelijke koi betreft. Je hebt te veel betaald.
  • De vis kan de verwachtingen niet waarmaken. Ze is in kwaliteit niet of onvoldoende gestegen of zelfs achteruitgegaan. Ook kan de vis onvoldoende zijn gegroeid. Je hebt te veel betaald.

Soms kun je, je voor de eerste twee punten “verzekeren”. Blijkt de vis een mannetje of overleden, dan mag je een nieuwe tosai uitzoeken om het nog eens te proberen of je krijgt je geld terug. Dit werkt net als bij echte verzekeringen. Je zult hiervoor premie moeten betalen. Zorg ervoor dat je hier goede afspraken over maakt! Het derde punt kan het gevolg zijn van verschillende factoren. Allereerst kan het zijn dat het “er gewoon niet in zit”. De vis had het achteraf genetisch niet in zich om tot een hogere kwaliteit uit te groeien. Maar ook externe factoren kunnen een rol spelen. Zo kan het weer tegenzitten. Overvloedige regen, waardoor teveel ongewenste stoffen vanuit de bergen worden meegevoerd. Te weinig regen, waardoor er onvoldoende vers water wordt aangevoerd. Te warm of te koud. Het weer is een factor waar nu eenmaal geen invloed op kan worden uitgeoefend. Daarnaast bestaat er natuurlijk nog het risico van een aardbeving.

Wanneer de vis wél aan de verwachtingen voldoet, of deze zelfs overstijgt, ben je spekkoper. Dit gebeurt gelukkig regelmatig en toont aan dat de kweker lang niet altijd weet hoe een vis zich zal ontwikkelen. Wist hij dit namelijk zeker, dan had hij de vis niet of veel duurder verkocht. Ook kwekers gokken dus aan de ene kant, maar dekken zich in aan de andere kant. Het is allemaal een kwestie van grote aantallen. De kweker is heus wel in staat om het kaft van het koren te scheiden en de betere vissen aan te houden. Hoe deze vissen zich precies gaan ontwikkelen is ook voor de kweker een vraagteken. Hoe hoger zijn verwachting, hoe duurder uw visje. Het mooiste is dus dat u een tosai koopt die zich veel beter ontwikkelt dan de kweker had verwacht. Het komt zelfs voor dat de kweker het zo verkeerd heeft ingeschat, dat hij u aanbiedt om de vis voor een veelvoud van het door u betaalde bedrag terug te kopen. Bijvoorbeeld om ermee verder te gaan kweken. Natuurlijk zijn dit uitzonderingen. Het is soms net beleggen.

Laat ik eens een voorbeeld schetsen van een unieke azukari, die ik van dichtbij mocht meemaken, namelijk het “Magic Mudpond” project van Deshima Koi in Harmelen. In de vorige uitgave van dit blad heb ik u hierover verteld. Leo de bruin selecteerde in het voorjaar van 2016 samen met Shigeru Mano 25 hoge kwaliteit tosai (21 Showa en 4 Kohaku) en nog eens 5 tosai (3 Showa en 2 Kohaku) uit het topsegment van Dainichi Koi Farm. De oyagoi die hiervoor gebruikt zijn, zijn de paradepaardjes van de farm. Deze gingen in Azukari in een mudpond die exclusief voor Deshima Koi werd gereserveerd. Dit betrof een mudpond uit de categorie “B”, dus van zeer hoge kwaliteit. Begin november was Leo live getuige van de ikeage van deze vissen. U kunt zich wellicht voorstellen hoe spannend dat is. Er is veel geld geïnvesteerd, waarbij de nodige risico’s op de loer liggen.

Joop van Tol, KoiToday.nl

< Lees minder
01-11-2016
Deshima Koi Farm en Dainichi's Magic Mudpond Project

Zeggen is één, doen is een heel ander verhaal, want hoe pak je zoiets aan? Je kunt met een pak geld naar Japan reizen, maar de gunfactor is minstens zo belangrijk.

Het begint met het opbouwen van een vriendschapsband op basis van wederzijds respect. Je moet het vertrouwen winnen van de kweker. Je ambities duidelijk maken en zijn interesse opwekken. Laten blijken dat het je serieus is.

Lees meer >

Tijd investeren en netwerken

Kortom, je moet veel tijd doorbrengen bij de kweker. Praten, discussiëren, goodwill kweken en uiteindelijk onderhandelen. Deshima is hier méér dan in geslaagd. Als enige in Europa hebben we bij Dainichi de beschikking over een eigen mudpond. Dat is gerust uniek te noemen. Denk hierbij niet aan een betonnen bak, ergens achteraf op het terrein van de farm. Neen, dit betreft een top mudpond, met een eigen waterbron, waardoor het zelfs mogelijk is om het water te koelen in de heetste periode van het jaar.Deshima Koi Harmelen heeft zich ten doel gesteld om meer kwaliteitskoi naar het vaste land van Europa te halen. We moeten toch in staat zijn om tenminste de kwaliteit van koi op koishows in Engeland te evenaren of om de lat zelfs nog hoger te leggen?

2016 hoge kwaliteit Toasi selectie bij Dainichi

In het voorjaar van 2016 zijn door Shigeru san (Managing Director van Dainichi Koi Farm) en Deshima Koi een dertigtal zeer hoge kwaliteit tosai geselecteerd om het zomerseizoen van 2016 in deze mudpond door te brengen. Inmiddels zijn deze vissen als nisai geoogst en we durven te stellen dat ze grotendeels onze stoutste verwachtingen hebben overtroffen! In december komen de meesten hiervan naar Nederland. Een enkeling blijft nog een seizoen langer om het maximale uit de vis te halen. U moet namelijk weten dat de mudpond ook volgend jaar weer geheel voor Deshima Koi is gereserveerd! Blijkbaar is dit eerste seizoen ook de Dainichi Klan goed bevallen!

Is uw nieuwsgierigheid gewekt en wilt u meer over deze koi weten? Kijk dan naar ons aanbod, of kom ze bewonderen op de Deshima Koi Farm in Harmelen.

< Lees minder
05-01-2016
Koi parasieten

Deshima koi beschikt over een team deskundigen die u bij problemen met uw vissen en/of waterkwaliteit kunnen ondersteunen. Preventie is de beste manier om echte problemen voor te zijn. Tegen een geringe vergoeding komen wij op afspraak bij u thuis voor een uitgebreid onderzoek. Tevens kunt u bij ons terecht voor een onderhoudscontract voor uw vijver.

Lees meer >

Neemt u vrijblijvend contact met ons op voor informatie of het maken van een afspraak.

Team Deshima Koi

Wat zijn zo ongeveer de meest voorkomende (koi)parasieten?

Trichodina

Trichodina is een eencellige schotelvormige parasiet die op de huid en kieuwen voorkomt. Hij gebruikt de vis alleen maar als vervoersmiddel. Tijdens het vervoer hecht hij zich vast aan de vis en beschadigt zo de slijmhuid. Deze beschadigde slijmhuid kan weer aanleiding zijn tot snelle vermeerdering van deze parasiet. De parasiet kan tot in de vis en zelfs tot in de darmen doordringen, hij schaaft met zijn trilhaartjes het celmateriaal weg, en het celmateriaal gebruikt hij weer als voedsel. Trichodina doet het goed in vervuild water, en is dan ook vaak samen met andere parasieten te vinden.

Chilodonella

Chilodonella is een ovale eencellige parasiet maar is geen echte zwakte parasiet. Hij komt en ontwikkelt zich ook op gezonde vissen. Op bijna alle zoetwatervissen komt hij voor. Vooral jonge vissen zijn gevoelig en lijden dan ook meer als oudere vissen. Een tijdige behandeling is dus zeker noodzakelijk. Aangetaste vissen vertonen onder meer ademhalingsmoeilijkheden door de aangetaste kieuwen. De vissen hangen meestal bij elkaar aan de oppervlakte naar lucht te happen. Soms liggen ze ook op de bodem.

Verdere symptomen zijn schurende bewegingen, een doffe huid en het knijpen van de vinnen. De parasiet komt in eerste instantie voor in de kieuwen en in een later stadium ook op de huid en dan vooral tussen de kop en de rugvin. De aangetaste vissen produceren dan ook meer slijm wat de kenmerkende huidtroebeling geeft. De melkblauwe huidtroebeling geeft ronde tot ovale plekken en in hele erge gevallen wordt de huid dik en laat zelfs los. Ook de kieuwen zijn dan al volledig vernield, alleen de kieuwbogen zullen dan nog overblijven. Daarom is een tijdige constatering en behandeling ook noodzakelijk. Bij niet tijdige behandeling zal de vis doodgaan.

Costia

Costia is van de drie meest voorkomende eencellige parasiet die voor huidtroebeling verantwoordelijk zijn en de moeilijkst bestrijdbare. Een Trichodina infectie is het makkelijkste, gevolgd door de Chilodonella infectie, en dan dus de Costia. Costia is een flagellant en Chilodonella en Trichodina zijn silicaten. Onder de microscoop is Costia bij een vergroting vanaf 400 keer aan zijn tuimelende zwembeweging en zijn boonvormig uiterlijk te herkennen. Omdat de parasiet de plaats aantast waar de schubben in de huid vastzitten, is het moeilijk voor de koi om er vanaf te komen. De eerste kenmerken van een aantasting zijn overmatige productie van huidslijm, het lijkt net of er over de huid een laagje dichte grijze mist hangt waardoor de kleuren vervagen. De vinnen worden ook weer geknepen, maar de ademhaling is niet versneld. Dit is pas aan het einde van het ziekte verloop.

Het vaststellen van de precieze aantasting kan alleen plaats vinden door middel van een huidafstrijkje van een levende vis, en microscopisch onderzoek van dit huidafstrijkje. Costia kan niet leven zonder gastheer en is dus een echte parasiet. Aantasting komt vaak voor door een te dicht bevolkte vijver en op reeds verzwakte vissen. Een gezonde vis wordt zelden besmet of heeft er geen last van. Vaak heeft de vis al verzwakking opgelopen tijdens te ruwe behandeling van vangst en transport. De vissen zijn dus lusteloos, ademen moeilijker, schuren zich op de bodem of hangen aan de oppervlakte, en de bewegingen zijn traag. Bij een massale infectie is de huid verwoest en heeft het een bloeddoorlopen uiterlijk.

Witte stip

Witte stip is de meest bekende en voorkomende infectie bij vissen door trilhaardiertjes (silicaten) en is met het blote oog te herkennen aan de witte stippen op de vissen. Het ziektebeeld treedt meestal op na aankoop van nieuwe vissen. De witte stippen zijn een soort kleine blaasjes en bevinden zich onder de slijmlaag en zijn irriterend en veroorzaken schade die vaak weer een bacteriële infectie tot gevolg hebben. De parasiet boort zich als hij nog jong is door de slijmhuid heen. Het volwassen stadium van witte stip zit dus niet op de vis maar onder de slijmhuid en is zo goed beschermd. De parasiet bestaat uit allemaal trilhaartjes en is dan ook zeer beweeglijk. Witte stip maakt gangen tussen de opper en de lederhuid.

Als de stip volwassen is breekt hij door de opperhuid heen en valt op de bodem. De parasiet heeft zich omhuld met een geleiachtige massa waaruit tussen de 250 tot 2000 cellen worden gevormd, de vermeerdering gaat dan ook zeer snel. Binnen 12 tot 20 uur verlaten de cellen het zwermstadium en gaan op zoek naar een gastheer. Dit moet binnen de 33 tot 60 uur gebeuren en dit is dan ook de enige mogelijkheid om ze te bestrijden. We bestrijden ze dan gedurende 5 dagen en na 14 dagen herhalen we de kuur. Onder de microscoop is al vanaf 40 x de parasiet goed te zien. Alleen de volwassen parasieten hebben de typische U-vormige kern.

Karperluis

De Karperluis (Argulus) is een van de meest voorkomende parasieten op vijvervissen. De Karperluis kan ongeveer 10 mm groot worden en heeft een ronde vorm met twee schotelvormige zuignappen. Tussen deze zuignappen zitten de naaldvormige delen van de mond, waarmee de Karperluis zich door de huid van vis dringt. De klieren van de Karperluis produceren een vergif wat door de holle naalden stroomt. Met zaagachtige bewegingen van de mond breekt de Karperluis het aangetaste weefsel open. De schade die ze bij de vis aanbrengen bestaat uit het onttrekken van bloed vloeistof en weefselsappen. Op de plaats waar een Karperluis heeft gezeten vormt zich een opvallende rode plek op de vis. De huid van de vis raakt sterk geïrriteerd door de aanwezigheid van de Kaperluizen. De vis zal gaan schuren en uit het water gaan springen. Op de verwondingen kan ook weer een infectie van bacterieel of schimmels komen. Als de vis niet snel behandeld wordt is hij meestal reddeloos verloren.

De levenscyclus van de Karperluis is als volgt

De volwassen Karperluizen zitten met hun zuignappen op de vissen. De volwassen vrouwtjes verlaten de vis om hun eitjes te leggen in gelatineachtige capsules, waarna de jonge Karperluizen diverse groeistadia doorlopen waaruit ze steeds weer vervellen. Bij watertemperaturen van boven de 16 graden stoppen de vrouwtjes met het leggen van de eitjes.


Deshima koi beschikt over een team deskundigen die u bij problemen met uw vissen en/of waterkwaliteit kunnen ondersteunen. Preventie is de beste manier om echte problemen voor te zijn. Tegen een geringe vergoeding komen wij op afspraak bij u thuis voor een uitgebreid onderzoek. Tevens kunt u bij ons terecht voor een onderhoudscontract voor uw vijver.

Neemt u vrijblijvend contact met ons op voor informatie of het maken van een afspraak.

Team Deshima Koi

< Lees minder
28-12-2015
Waarom osmose water voor uw vijvers?

Deshima Koi heeft zes jaar geleden besloten om een omgekeerde osmose machine aan te schaffen. Aan de hand van dit artikel leggen we u uit waarom wij voor deze aanschaf gekozen hebben, en wat na zes jaar ervaríng de resultaten zijn van het gebruik van gedestilleerd water.

Lees meer >

Koi farms in Japan

Samen met Mike Snaden zijn wij regelmatig naar Japan geweest om daar niet alleen inkopen te doen, maar ook om te analyseren waarom de koi in Japan zich zo goed ontwikkelen in groei en kwaliteit. Na menig interview met diverse koi breeders en diverse water analyses was Mike zijn conclusie gemaakt. Hard water is de Imiterende factor in de gehele ontwikkeling van de Koi in Engeland en in mindere mate ook in Nederland.

Uit de interviews van Mike bleek dat het in Japan algemeen geaccepteerd is dat koi het best groeit in puur en zacht water. Het Hi zal dikker worden, de glans van de huid (Tsuya) zal verbeteren en als laatst maar zeker zo belangrijk de gezondheid van de koi wordt gestimuleerd en het afweersysteem zal door ontwikkelen, met als resultaat dat de koi minder vatbaar zal zijn voor parasieten en infecties.

Met een citaat van President Maeda (Momotaro koi farm) ”een lage waterhardheid en een laag nitraat gehalte zijn de belangrijkste parameters voor een maximale groei”.

Bijna alle koi breeders in Japan gebruiken smeltwater voor hun vijvers aangevuld met regenwater, met als voordeel dat dit water al heel zacht is, de meeste vijvers hebben een TDS waarde van 80 en zelfs veel lager.

(TDS is een totaal aan vaste stoffen in het water, bijvoorbeeld: ijzer, magnesium, organische stoffen van het voer, ontlasting v.d vissen, etc.)

Hoe kunnen wij het water in Japan evenaren

Het zou natuurlijk zonde zijn om dure high quality koi aan te schaffen zonder dat je de maximale groei potentie en huid kwaliteit er uit kunt halen. Maar hoe kunnen we de gewenste TDS waardes in Japan evenaren als ons zachtste kraanwater nog steeds harder is dan het hardste water in Japan?

Deshima Koi heeft sinds zes jaar een omgekeerde osmose machine draaien. Omgekeerde osmose machines halen alle mineralen en vervuilende stoffen uit het water, en produceert daardoor pure H20 ofwel gedestilleerd water met een TDS waarde onder de 5 ppm en een ph waarde van rond de 7. Osmose water op zichzelf is gevaarlijk voor het waterleven, omdat het geen ph stabiliteit en geen mineralen bevat. Maar wanneer het gemixt is met kraan/bron water kun je er fantastisch water voor de vijver van maken. Met uitmuntende resultaten!

Met 40% onbehandeld kraan of bron water (TDS waarde 200ppm) en 60% osmose water (TDS waarde <5ppm), krijg je als resultaat vijverwater met een tds waarde van rond de 80 ppm, een PH waarde tussen de 6,8 en 7,4 en een KH waarde tussen de 2 en 3dH, wat vergelijkbaar is met Japan.

Waarnemingen en conclusies Deshima Koi

Nu we de omgekeerde osmose machine zes jaar hebben draaien, en voor die tijd drie jaar zonder osmose water onze vijvers beheerden, kunnen we aan de hand van de ontwikkeling van onze koi de volgende conclusies trekken:

  • Een hoge TDS waarde van je vijver water met een hoge GH waarde zorgt voor stralend wit en snellere sumi ontwikkeling, maar voor een slechte groei. Een hoge GH waarde kan echter wel leiden tot de afname van Hi.
  • Een lage TDS waarde van je vijver water met een lage GH waarde zorgt voor een snelle groei, diepe en gelijkere Hi ontwikkeling, maar zachtere witte huid en langzamere sumi ontwikkeling. Houd er echter rekening mee dat in een paar weken tijd in hard water het wit perfect zal zijn voor een show. Ook zal een koi die de potentie heeft voor Sumi ontwikkeling ook zeker in zacht water Sumi ontwikkelen alleen wat langzamer.
  • Koí in een vijver met lage TDS waarde groeien veel harder zonder dat ze vet worden.
  • De ontwikkeling van de koi wat groei betreft is enorm toegenomen met fantastische huid kwaliteit en optimale kleur pigment.
  • Al meer dan 20 koi (showa, kohaku, sanke en shiro utsuri) als tosai en nisai binnengekomen zijn na 3 a 4 jaar tussen de 75 en 85cm en ze groeien nog steeds door.
  • Door het volledig computer gestuurde systeem wat geïnstalleerd is op de Deshima Koi Farm in Harmelen kunnen we de waterkwaliteit van onze vijvers volledig analyseren, monitoren en regelen. Hierdoor zijn de waterwaardes het hele jaar door stabiel. Wat misschien nog wel verder gaat dan het water in Japan. Hier zullen we dieper op ingaan in ons volgende artikel.
  • Houd de PH waarde van uw vijver goed in de gaten wanneer u met osmose water werkt, een lage KH kan zorgen voor een onstabiele PH waarde. Zorg dus goed voor een balans tussen uw kraan water en RO water.

Wij van Deshima Koi hopen u met dit artikel wat meer duidelijkheid te hebben gegeven over omgekeerde osmose en waterkwaliteit. En willen laten zien dat onze en dus ook jullie koi net zo groot kan worden als in Japan! Mocht u nog vragen hebben bent u natuurlijk van harte welkom op de Deshima Koi Farm te Harmelen of neem contact met ons op.

< Lees minder
01-05-2015
Deshima Koi Harmelen Japanreis 2015

Dit voorjaar is Deshima Koi twee keer naar Japan geweest. Met als doel het selecteren van zeer hoge kwaliteit tosai en nisai koi. We zijn dit jaar zowel in het noorden als in het zuiden van Japan geweest en hebben vele breeders bezocht. Één van de hoogtepunten van de reis was natuurlijk het bezoek aan de breeder Nogami, waar we twee prachtige unieke tosai showa hebben mogen selecteren.

Lees meer >

Dit zijn twee koi van zeer hoge kwaliteit, we zijn als Deshima Koi dan ook erg trots dat we deze schitterende koi hebben mogen en kunnen aankopen en dat de breeder ons haar beste koi toevertrouwd.

Dit voorjaar is Deshima Koi twee keer naar Japan geweest. Met als doel het selecteren van zeer hoge kwaliteit tosai en nisai koi. We zijn dit jaar zowel in het noorden als in het zuiden van Japan geweest en hebben vele breeders bezocht. Één van de hoogtepunten van de reis was natuurlijk het bezoek aan de breeder Nogami, waar we twee prachtige unieke tosai showa hebben mogen selecteren. Dit zijn twee koi van zeer hoge kwaliteit, we zijn als Deshima Koi dan ook erg trots dat we deze schitterende koi hebben mogen en kunnen aankopen en dat de breeder ons haar beste koi toevertrouwd.

Maar het bezoek aan de gebroeders Dainichi deed zeker niet onder. Wat heeft Dainichi toch altijd mooie koi zwemmen. Voorbeelden zijn de bijzondere bloedlijnen genaamd “Monster 1 & 3”, deze lijn is een kruising van de breeders Dainichi en Momotaro. Beide breeders hebben enorm hoge verwachtingen van deze nieuwe bijzondere bloedlijn. We zijn dan ook erg enthousiast om te kunnen vertellen dat Deshima Koi twee tosai Showa’s van 44cm uit de bloedlijn “Monster 3” heeft kunnen bemachtigen. Deze tosai zwemmen net als de koi van Nogami sinds eind mei bij ons op de farm in Harmelen en zijn zeker de moeite waard om een kijkje te komen nemen.

Verder waren we blij verast met de koi die Dainichi voor ons geselecteerd had ter vervanging van onze Nisai Showa die vorig jaar helaas niet uit de mudpound gekomen was. Maar wat een koi krijgen we daar voor terug! Een Nisai Showa van 64cm van de bloedlijn “Monster 1”. Het team van Deshima Koi is dan ook wederom trots dat deze prachtige zeer hoge kwaliteit koi in Harmelen te bewonderen is.

Naast Showa’s hebben we ook nog twee zeer hoge kwaliteit Shiro Utsuri’s weten te selecteren bij de breeder Omosako. Een genot voor het oog, mede door de uitmuntende huidkwaliteit en de fantastische body. Beide zijn nisai van 57 en 50cm.

Naast deze unieke exemplaren heeft Deshima Koi zeker ook nog hele hoge kwaliteit kohaku gekocht van de breeder Torazo, hebben we unieke Asagi weten te selecteren bij Wada en hebben we prachtige sanke op de auction gekocht van de breeder Nagashima. Kortom weer een fantastische reis naar Japan om niet snel te vergeten.

< Lees minder