De Kohaku wordt zeker in Japan gezien als de belangrijkste variëteit in de Go sanke groep

De Kohaku is de belangrijkste koivariëteit, zeker in Japan. Kohaku mag worden gerekend tot de Go-Sanke groep welke de drie belangrijkste variëteiten herbergt. Kohaku betekent letterlijk vertaald “rood/wit”. “kou” (Kó-hú) betekent diep rood en “haku” (Há-koe) is Japans voor wit. Hoewel rood voorop staat in de benaming is Kohaku een variëteit met als basiskleur wit en daaroverheen een rood patroon. Symbolisch staat Kohaku voor het aanmoedigen van vooruitgang in je carrière. Hoewel de vis op het eerste oog redelijk eenvoudig oogt, is het er een met vele lagen.

Op de Kohaku zijn de meeste regels van toepassing

Bij geen enkele variëteit zijn zoveel regels waaraan deze vis idealiter moet voldoen. Er is zoveel tijd en energie gestoken door zovele kwekers, dat de lat héél hoog ligt. Al vanaf het begin van de 19e eeuw wordt gericht op Kohaku gekweekt. Het is een van de vroegste koivariëteiten die het levenslicht zag. Daar waar bij andere variëteiten ruimte is voor afwijkingen, wordt dit bij het beoordelen van Kohaku na ruim 200 jaar van specialisatie genadeloos afgestraft. Beginnende hobbyisten zijn vaak niet direct laaiend enthousiast over Kohaku. Naarmate men echter evolueert in de hobby wordt deze variëteit doorgaans steeds belangrijker voor de ervaren koihouder.

De Kohaku heeft een eigen showklasse op koishows.

Hieronder vallen de volgende subvariëten. Ippon wat staat voor één langgerekt rood patroon op de witte basiskleur, Maruten Kohaku, die losse rode vlek op het hoofd heeft maar verder op het lichaam ook nog een rood patroon en Inazuma, welke een patroon heeft dat in de vorm van een bliksemschicht over het lichaam loopt. Tancho Kohaku, ook een subvariëteit van Kohaku kenmerkt zich door een rode losse vlek (bij voorkeur bolvormig) op het hoofd. Deze subvariëteit valt echter niet onder de showklasse Kohaku.

 

Voor de allerbeste Kohaku komt u naar Deshima Koi Harmelen

Klik op de onderstaande knop of de foto hiernaast om al onze Kohaku te bekijken. Wij leveren Kohaku uit het allerhoogste segment van kwekers als Sakai, Hoshikin, Maruta, Dainichi en Isa.