19-05-2018
Zijderups, de Lamborghini onder koivoeders

Deshima Koi Harmelen is in haar streven naar perfectie op zoek gegaan naar een kweker van zijderupsen in Nederland. Onder het motto “vers is altijd beter” en het feit dat je niet weet aan welke bestrijdingsmiddelen de rupsen of het voer van de rupsen in Azië zijn blootgesteld, willen wij het productieproces met eigen ogen kunnen monitoren. De regels in Azië zijn wat dat betreft minder solide dan in Europa.

Lees meer >

De “zijderups” (Bombyx mori) is geen onbekende in de koiwereld. Hierbij zet ik zijderups tussen aanhalingstekens, want wat je in gedroogde vorm kunt kopen zijn feitelijk de poppen van de zijdevlinder, dus het stadium ná de zijderups. Deze poppen komen voornamelijk uit China waar de rupsen worden gekweekt voor de zijdedraad, waar ze zich mee inwikkelen als ze gaan verpoppen tot vlinder. Wanneer de zijde van de cocon is gewonnen, worden de overblijvende poppen gedroogd en verkocht. De poppen worden in Azië vaak gefrituurd en als snack gebruikt voor menselijke consumptie. Een deel van de gedroogde poppen wordt als diervoer geëxporteerd. De poppen hebben een hoge voedingswaarde (meer dan 50% proteïne) en worden daarom doorgaans alleen aan koi gevoerd als de watertemperatuur boven de 20 graden Celsius is.


In Nederland blijkt een kweker actief (“De Zijderups” op FaceBook), die ze van eitje tot zijderups opkweekt. Zijn marktgebied bestaat voornamelijk uit houders van reptielen en amfibieën. Onder deze hobbyisten wordt de verse zijderups als het best mogelijke voedsel beschouwd. De kweker zorgt dat hij telkens voldoende zijderupsen in verschillende maten beschikbaar heeft om zijn klanten te dienen. Deshima Koi Harmelen is zijn eerste klant onder de koidealers/koihobbyisten en neemt in de zomermaanden wekelijks 500 stuks af om de koi onder optimale condities te laten opgroeien.

Een verse zijderups bestaat voor meer dan 55% uit hoogwaardige eiwitten (proteïne) met een hoge concentratie essentiële aminozuren (Methionine, Valine, Phenylalamine en Serrepeptase). Serrepeptase wordt uit zijderupsen gewonnen en gebruikt in bepaalde medicatie en verzorgingsmiddelen. Zieke dieren knappen doorgaans sneller op met een dieet van zijderupsen. Daarnaast is het een belangrijke bron (ongeveer 8%) van omega 3 vetzuren en vezels (ongeveer 6%). Aan mineralen en vitamines bevat de zijderups alles wat nodig is in een gezond dieet. Per 100 gram levert de zijderups bijna 400 Kcal aan energie. Hoewel het u misschien zal tegenstaan is de zijderups ook geschikt als een soort superfood voor menselijke consumptie en wordt hier een heilzame werking op verschillende gezondheidsgebieden aan toegeschreven.

Het kweken van zijderupsen is een tijdrovend en precies werkje. De zijderupsen zijn ongeveer twee millimeter groot als ze uit het ei kruipen. Goede hygiëne, de juiste temperatuur en voldoende ruimte zijn essentieel om de rupsen gezond groot te brengen. Ze eten uitsluitend bladeren van de Witte Moerbeiboom. Dat is niet het hele jaar door voorradig, dus dat moet worden gevriesdroogd voor de wintermaanden. Het zijn veelvraten, die maximaal acht centimeter groot kunnen worden (4.000 maal de beginlengte!). Ze produceren dus ook veel afval en moeten voortdurend verschoond worden. Daarnaast dient voorkomen te worden dat het één grote kluwen wordt, door voortijdige afgifte van zijdespinsel. Kortom een erg bewerkelijk proces waarbij hygiëne op de eerste plaats staat.

Zoals u uit bovenstaande kunt aflezen is Deshima Koi continu bezig met het streven naar perfectie door te zoeken naar verbetering op alle vlakken. Met de toevoeging van verse zijderupsen aan het dieet denken we daarmee weer een stap voorwaarts te hebben gezet. We zetten alles op alles om de maximale potentie en schoonheid uit onze koi te laten komen.

< Lees minder

Deshima Koi Harmelen biedt u gezondheidsadvies zowel online als bij uw vijver

Wanneer u met een vijverprobleem geconfronteerd wordt, waar u zelf geen raad meer mee weet, kan het inschakelen van een deskundige uitkomst bieden. Maar ook als u met vragen over uw vijver zit, of zelfs nog moet beginnen aan de bouw van een vijver is het soms prettig om iemand met ervaring langs te laten komen en samen de boel door te nemen. Zo'n bezoek kan u behoeden voor veel ellende en onnodige kosten. Neem daarom contact met ons op en wij komen zo snel mogelijk bij u langs.

Gezondheid gerelateerde artikelen

Wilt u uw kennisniveau verhogen? Lees onze artikelen en of volg eens een workshop.

Koi houden is water houden
Als je water goed is, is je koi ook goed. raadpleeg onze kennisbank.
(Her)kent u elke koi?
Elke koi variëteit heeft haar eigen kenmerken, plus-, en minpunten.
Neem gerust contact op
Wilt u meer informatie? Bel met 0348 - 44 5352